Gelre Ziekenhuis en GGD: inenten voor heftige behandeling

Gelre Ziekenhuis en GGD: inenten voor heftige behandeling

‘Vaccineer zo snel mogelijk na de diagnose, vóór de start van de behandeling met afweer onderdrukkende medicijnen’. Dit advies krijgen patiënten die behandeld worden voor de Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa bij polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) van Gelre ziekenhuizen en verwezen worden naar GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Volgens Daan de Koning, MDL-arts van het Gelre Ziekenhuis, worden er "steeds eerder en steeds sterkere medicijnen ingezet om het immuunsysteem van patiënten te onderdrukken". Hierdoor zijn de patiënten sneller gevoelig voor infectieziekten, en als ze die oplopen pakt het ook meteen een stuk heftiger uit. Daarom wil het ziekenhuis eerst vaccineren voor deze infectieziekten, voordat er gestart wordt met de zware medicijnen.

"Daarnaast hopen we een voorbeeld te zijn voor andere regio’s"
GGD-arts Helen Siers

Samenwerking

Het ziekenhuis werkt hiervoor samen met de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Patiënten worden voor de vaccinaties hiernaar doorverwezen. Volgens het ziekenhuis is dit een unieke samenwerking, die ze wellicht ook willen uitbreiden. "Het zou mooi zijn als we de samenwerking die wij nu hebben met de polikliniek MDL van Gelre ziekenhuizen kunnen uitbreiden naar meer specialismen en ziekenhuizen in de regio. Daarnaast hopen we een voorbeeld te zijn voor andere regio’s" licht Helen Siers, arts Infectieziektebestrijding en Reizigersadvisering bij de GGD.

29

De eerste 29 patiënten zijn inmiddels doorverwezen naar de GGD, hiervan heeft de helft zich al laten vaccineren of is ermee bezig. Op dit moment worden de vaccinaties nog niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.