Het Dickens festival vorig jaar

Dickens Museum in Bronkhorst gaat verdwijnen

BRONKHORST - Iedereen kent het wel! Het Dickens Museum in Bronkhorst. Maar na 30 jaar gaat deze sluiten. In Oktober zullen voor het laatste de deuren open gaan. 

Sinds 1986 is eigenaar Sjef de Jong verantwoordelijk voor het museum. Maar nu gaat deze echt dicht. Voor de Dickens-collectie wordt een nieuwe eigenaar gezocht. Het pand dat is al verkocht. “Voor Bronkhorst is de sluiting van het museum ontzettend jammer", zegt Dirk de Jong, de zoon van Sjef tegenover dagblad De Gelderlander. “Iedereen heeft de kans gehad om het pand met de collectie over te nemen, maar interesse hiervoor is nooit concreet geworden." 

"Ik ben blij dat mijn vader bij leven heeft kunnen besluiten te stoppen"
Zoon Sjef de Jonge

Enorm populair
Jaarlijks komen er bussen vol toeristen naar het stadje voor het museum. De eigenaar zelf kroop geregeld in de rol van Ebenezer Scrooge, een van de bekendste personages van Dickens. Ook het Dickens Festival in december was altijd een groot succes. 

De kinderen van De Jong willen het niet overnemen: “Het museum is zodanig aan hem verbonden, dat wij het nooit zo zouden kunnen doen als hij. Ergens moet de eindstreep zijn. Ik ben blij dat mijn vader bij leven heeft kunnen besluiten te stoppen."

"Bronkhorst is in de stijl van Dickens"
Marian Zuidema

Festival blijft bestaan
Het bovengenoemde festival blijft wel bestaan: “Bronkhorst is in de stijl van Dickens", vertelt Marian Zuidema van Ondernemers Gilde Bronkhorst aan de krant. “Natuurlijk is het verdwijnen van het museum is een gemis. Sjef had ook altijd grote invloed op het festival. Iedereen kende hem als Scrooge. Maar we moeten als Bronkhorst verder."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.