Binnenkort in de bios? De film waarin je zelf het verhaal bepaalt

Binnenkort in de bios? De film waarin je zelf het verhaal bepaalt

Je herkent het vast wel. Een keuze die de hoofdpersoon van een film maakt er dom vinden. Dit gaat binnenkort veranderen! Er is een film uit waarin je zelf kan bepalen wat er gebeurt. 

Het is de eerste interactieve film ooit: Late Shift. Je kan bijvoorbeeld de politie waarschuwen of juist meedoen en cashen wanneer je betrokken raakt bij een overval. In zes Nederlandse bioscopen komt de film te draaien, helaas nog niet hier in de buurt. 

Er zijn 180 momenten waarin je een beslissing moet maken. Dus jij bepaalt of het goed of slecht afloopt. "Een keuze heeft consequenties, net als in het echte leven. Het is niet een game waarin je gewoon opnieuw kunt beginnen", legt regisseur Tobias Weber uit tegenover NOSop3. "Je creëert een dialoog met je publiek, dat echt een band krijgt met de karakters. Het is geen gimmick, zoals 3D dat is. Het is een middel voor een maker om een verhaal op een andere manier te vertellen.”

Niet enthousiast  
Filmjournalist Robbert Blokland legt aan NOSop3 uit niet enthousiast te zijn. "Het lijkt mij dodelijk vermoeiend. Ik wil verrast worden door het verhaal dat een maker mij van begin tot einde vertelt. Bij deze speurtocht ontbreekt dat", zegt Blokland. "Misschien komt er ooit een uitgeklede variant die wel werkt, maar wat mij betreft komt dit in het rijtje van mislukkingen als de geurbioscoop."

Terror
Er was ooit al een zelfde soort film. Dit was de film Terror. Een gevechtspiloot schoot een gekaapt vliegtuig neer met 164 passagiers. Dit om 70.000 doden op de grond te voorkomen. "Dit zette je echt aan het denken, Bovendien kreeg je gewoon twee duidelijke keuzes, bijna aan het einde film. Dit zorgde juist voor meer betrokkenheid in plaats van dat het afleidde", vertelt Blokland.

Voor de kids
Netflix is een tijd geleden al begonnen met interactieve series voor kinderen. Hierbij bepalen kinderen ook de verhaalloop via een tablet. Voor de series werkt Netflix samen met animatiestudies DreamWorks, American Greetings Entertainment en Stoopid Buddy Stoodios.

Late Shift is 29 juni nog een keer te zien in een paar bioscopen van Vue.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.