Gemeente wil geen gas meer in aantal Zutphense wijken

Gemeente wil geen gas meer in aantal Zutphense wijken

De gemeente Zutphen wil samen met inwoners werk maken van aardgasloze woonwijken. Daarom gaat zij samen met inwoners een plan bedenken voor de toepassing van nieuwe, alternatieve energievoorzieningen. Doel is een duurzame woonwijk waarin geen fossiele brandstof zoals aardgas meer wordt gebruikt. Ofwel: de Wijk van de Toekomst.

De gemeente Zutphen heeft eind vorig jaar het Gelders Energie Akkoord (GEA) ondertekend. Daarin staat dat elke Gelderse gemeente tussen 2016 en 2019 een Wijk van de Toekomst kiest. Verder moet iedere gemeente voor 2023 wijkplannen hebben voor elke wijk binnen haar grenzen, waarin staat hoe die wijk gasloos verder kan. Landelijk is het doel om alle woningen in 2035-2050 gasloos verder te laten gaan. De Rijksoverheid heeft dit als opdracht bij lagere overheden neergelegd.

Zutphen zonder aardgas
“Zutphen is een milieubewuste gemeente. Maar ook voor veel Zupthenaren is gasloos denken nog een stip aan de horizon,” aldus verantwoordelijk wethouder Coby Pennings. “Het is een uitdaging samen te bedenken, hoe we dat dichterbij kunnen brengen. Het lijkt me geweldig om samen met de wijken aan de slag te gaan en aan toekomstige generaties een gezondere samenleving achter te laten.”

Zutphen wil voor de Wijk van de Toekomst aan de slag in Voorsterallee Noord en Berkelpark. Enkele redenen zijn, dat veel bewoners in die wijk subsidie hebben gevraagd voor het isoleren van hun woning. Zij zijn dus al bezig met verduurzaming. Ook is er veel gestandaardiseerde bouw. Het is daardoor eenvoudiger om op zoek te gaan naar nieuwe duurzame energievoorziening dan in een wijk met veel verschillende, vrijstaande woningen. En het gasnet moet binnen enkele jaren worden vervangen.

Virtueel
De wijkregisseur heeft Wijkteam Noordveen en de bewonersgroepen ge

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.