Toekomst Het Plein en Delta onzeker door plannen gemeente voor eigen werkbedrijf

Toekomst Het Plein en Delta onzeker door plannen gemeente voor eigen werkbedrijf

De gemeente Zutphen wil een eigen werkbedrijf opstarten. Iets wat binnenkort besproken wordt door de politiek. In het werkbedrijf worden de krachten van verschillende uitvoeringsorganisaties gebundeld. Daardoor ontstaat één organisatie voor inwoners en werkgevers met de focus op werk en meedoen.

Op dit moment voeren meerdere organisaties verschillende wetten uit die allemaal betrekking hebben op werk of meedoen. Het gaat om de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening, het onderdeel Werk van de Participatiewet en de inkoop van arbeidsmatige dagbesteding. Door de uitvoering van deze wetten en de werkgeversdienstverlening onder te brengen bij één organisatie is het beter mogelijk de krachten te bundelen. Hierdoor ontstaat een organisatie die zich volledig richt op het aan het werk (betaald en onbetaald) krijgen en houden van inwoners. De belangrijkste taken van het werkbedrijf zijn het matchen van mensen en werk, het bieden van begeleiding op de werkvloer, het vinden en binden van werkgevers en het zoeken van de samenwerking met andere werkbedrijven in de arbeidsmarktregio op die vlakken waar meerwaarde gecreëerd kan worden voor inwoners, werkgevers en organisaties. Voor zowel inwoners als werkgevers ontstaat één organisatie en dus één aanspreekpunt voor werk. Het resultaat hiervan is dat de gemeente Zutphen meer inwoners en werkgevers kan helpen en dat beter kan doen.

Plein en Delta
Het Plein en Delta voeren momenteel de wetten uit voor de gemeente Zutphen. Het zijn allebei gemeenschappelijke regelingen. Dit betekent dat meerdere gemeenten deelnemen in deze organisaties. Als de gemeenteraad van Zutphen instemt met de oprichting van een werkbedrijf, dan gaat het Zutphense gemeentebestuur met de andere deelnemende gemeenten in gesprek over de toekomst van Het Plein en Delta. Wethouder Annelies de Jonge: “De opgave op het gebied van werkgelegenheid voor Zutphen is veruit het grootst ten opzichte van de andere deelnemende gemeenten. Wij kiezen ervoor om deze noodzakelijke stappen te zetten en doen dit graag in samenwerking met de partnergemeenten en uitvoeringsorganisaties. Daartoe heb ik hen ook uitgenodigd. Een mogelijkheid is dat het werkbedrijf ook diensten zou kunnen leveren aan andere gemeenten op basis van inkoopafspraken. Wij hebben elkaar immers nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te blijven samenwerken op het gebied van het benaderen en ontzorgen van werkgevers, met behulp van een sterke werkgeversdienstverlening die lokaal en ook regionaal werkt."

Over Het Plein uiten veel mensen hun ontevredenheid. Bekijk HIER het dossier van de ramporganisatie. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.