Wordt Zutphen ooit de popstad van het Oosten?
Veel popmuziek op Bevrijdingspop Achterhoek dit jaar.

Wordt Zutphen ooit de popstad van het Oosten?

Zutphen heeft alles wat een ideale popstad nodig heeft. Althans bijna alles. We hebben genoeg romantische donkere kroegjes, de gezelligheid is er, alleen is er geen podium waar lokaal talent hun ei kwijt kunenn. En daar moet volgens velen verandering in komen. 

Luuk Nengerman, artiest en eigenaar van Popcollege Zutphen, beaamt dit: “De grootste schat die Zutphen heeft is dat het uit z’n voegen barst van de muzikanten met ook wel degelijk een goed niveau. Er zijn talloze mogelijkheden om met popmuziek in aanraking te komen en er worden vele initiatieven getoond.” 

"Dezelfde mensen"
Al ontbreekt er wel een boel: “Wat ik jammer vind is dat ik op festivals veelal dezelfde mensen tref, misschien dat dat ook de doelgroep is die met deze festivals wordt aangetrokken. Net als dat Zutphen veel popeilandjes heeft. Er zijn veel verschillende ondernemers mensen met dezelfde passie en dezelfde wens. Meer popmuziek in Zutphen, maar er worden niet de handen ineengeslagen voor een collectief.”

Lees verder onder de foto...

Luuk Nengerman
© Eigen foto

En misschien ligt het ook wel aan het aantal inwoners? “Zutphen wordt vaak vergeleken met bijv een Amersfoort waar een cafe miles zit die elke avond live muziek hebben en elke avond goed bezocht. Ja logisch.. Amersfoort kent 10x zoveel inwoners dan Zutphen.” 

“Zutphen biedt veel popfestivals met veel verschillende smaken muziek"
Luuk Nengerman

Aan de festivals ligt het volgens Nengerman niet: “Zutphen biedt veel popfestivals met veel verschillende smaken muziek. Voor iedereen wat wils, zit er een bandje tussen wat je niet leuk vind komt er een uur later wel weer iets wat je wel leuk vind.” Maar misschien wel aan het feit dat muzikanten snel Zutphen verlaten op groter te worden dit “doordat Zutphen geen conservatorium of MBO muziekopleiding kent zie je wel dat veel muzikanten als ze het hogerop zoeken de stad uittrekken. Zutphen legt het ei en houdt het warm voor muzikanten en de  popmuziek maar het uitbroeden van het ei wordt elders gedaan.”

"De wens voor een Zutphens poppodium is een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp"
Woordvoerder Hanzehof

Poptempel
Bij de Hanzehof wordt geregeld gesproken over een 'Poptempel': “De wens voor een Zutphens poppodium is een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp. De Oosterberg Buitensociëteit wordt door veel mensen regelmatig genoemd als potentiële poptempel” vertelt Jelle van der Meulen, woordvoerder van de Hanzehof. Al lijkt de zaal er niet geschikt voor: “We delen de droom van grote popconcerten in de Buitensociëteit zeker. De realiteit is echter dat de zaal zich hier helemaal niet zo goed voor leent. Met name de akoestiek is hiervoor gewoon ongeschikt. Die is met zijn grote galm bovengemiddeld, of zelfs uitstekend, geschikt voor klassieke muziek, maar ongeschikt voor popmuziek en soms zelfs minder geschikt voor gesproken woord.”

Wel wordt daar aan gewerkt: ”De laatste tijd zijn er wel akoestische aanpassingen gedaan die de galm iets beheersbaar maken, maar zelfs met die maatregelen verzandt popmuziek al snel in een onherkenbare en onaangename 'brei van geluid' zodra het enig volume heeft.” 

"De sfeer en entourage is fantastisch, maar de muziek komt er helaas niet goed uit de verf"
Woordvoerder Hanzehof

De wil om Zutphen een nog betere popstad te maken is er wel: “daarover zijn we onder andere in gesprek met Hans Boersbroek over de mogelijkheden voor een groot concert tijdens de Popronde en hebben we contact met Behind the Corner. Ook hebben we met de afterparty van festival Gluren bij de Buren geëxperimenteerd met verschillende genres van popmuziek in de Buitensociëteit. De sfeer en entourage is fantastisch, maar de muziek komt er helaas niet goed uit de verf.”

Lees verder onder de foto...

De afterparty van Gluren bij de Buren.
© PR

Ook als aan Nengerman ligt komt daar snel verandering in! “Desalniettemin wil ik graag met Popcollege Zutphen de handen ineenslaan om te werken aan een generatie met meer liefde popmuziek en meer muziekproeven in alle smaken!”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.