Lees terug | Dit was Free-a-Girl Brummen
De burgemeester haalde de laatste mensen uit de kooi.

Lees terug | Dit was Free-a-Girl Brummen

Ruim vijf dagen lang werd in Brummen de actie 'Free a girl' gehouden. LokaalGelderland deed de hele week live verslag. Lees hier alles terug.
Meer info over de actie...

🕐 Zaterdag 23.10 uur

De teller staat op 15.000 euro in Brummen. In heel Nederland is al 384.414 euro opgehaald. Brummen viert nog even een feestje. En wij sluiten de liveblog.

🕐 Zaterdag 21.40 uur

Free A Girl Brummen is afgelopen! De tussenstand wordt later vanavond bekend gemaakt. 

🕐 Zaterdag 21.30 uur

Live het bevrijden van de laatste mensen. 

🕐 Zaterdag 21.20 uur

🕐 Zaterdag 19.30 uur

Verslag vanuit de kooi
Door Karin Stoel

De laatste pauze is voorbij, de laatste twee uurtjes gaan in van deze geweldige actie. Hele bijzondere dag om mee te maken. Heel even bekruipt je het gevoel wat wanneer je er elke dag in zou moeten zitten, wanneer je echt alleen maar rijst en water te eten krijgt. Zoals vele deelnemers al hebben benoemd het was geen enkele moeite om je te laten opsluiten in een kooi.De actie loopt op het einde, laten we hopen op een gigantisch eindbedrag zodat er heel veel meisjes gered kunnen worden en een nieuw leven zullen gaan krijgen.

🕐 Zaterdag 19.20 uur

Alles voor het eindfeest wordt klaargemaakt. Foto: Facebook: Simone Arendse-Bosch

🕐 Zaterdag 17.00 uur

Verslag vanuit de kooi
Door Karin Stoel

Aan het avondmaal! Een bakje met rijst. Net als de meisjes waarvoor de actie gehouden wordt. 

🕐 Zaterdag 16.30 uur

Verslag vanuit de kooi
Door Karin Stoel

Na opnieuw een korte pauze, even de benen streken brak dan eindelijk de zon door. Ondertussen schoof Elis Ligtlee aan om boeken te signeren. Dat boek heet 'Power vrouwen in beeld'. Geschreven en gefotografeerd door Leontien v. Geffen. DJ Bennie zorgt voor de muzikale omlijsting. Alles is in het gereedheid gebracht voor een geweldig eindfeest. Is er nog die niet gedoneerd heeft, dan heb je de kans nog om langs te komen bij Grandcafe  Kromhout. 

🕐 Zaterdag 15.30 uur

🕐 Zaterdag 15.00 uur

🕐 Zaterdag 11.30 uur

Verslag vanuit de kooi
Door Karin Stoel

De eerste twee uur zitten erop, vanuit de kooi zie je hoe langzaam ons mooie Brummen ontwaakt. Verrast werden we door een lange stoet met tractoren. Mensen die langs rijden toeteren en zwaaien enthousiast naar ons. De eerste pauze was uiteraard te kort, wat kun je doen in vijf minuten. De keuze was niet moeilijk. Ondertussen zitten we weer in ons verblijf een ruimte van een bij twee. Vervelen doen we ons niet. Nu hopen op iets mooier weer.  

🕐 Zaterdag 9.30 uur

Vandaag is het de laatste dag voor de actie Free A Girl, de beurt is aan Ivo Brunink en verslaggeefster Karin Stoel. Vanuit de kooi zal zij iedereen op de hoogte gaan houden.

🕐 Vrijdag 23.00 uur

Dag 4
Door: Karin Stoel

Vandaag was het de vierde dag van een actie. De beurt viel vandaag aan Wethouder Eef van Ooyen en Amber van Sifhout. 

“Er is vanuit het hart gereageerd, wel hadden beide eerst hun huiswerk gedaan en zich goed ingelezen in de problematiek in deze landen” aldus van Ooyen. De wethouder vindt dat je op deze manier direct iets kunt betekenen voor de problemen: “Geld is er nodig om de meisjes en vrouwen vrij te krijgen en ze een heel nieuw leven te geven. Je kunt je zelf een beeld vormen wat de meisjes daar moeten doorstaan.”  Ook van Sifhout weet hoe het leven in India gaat: “De meisjes leven onder beroerde omstandigheden, als vrijwilligster was het al gevaarlijk om daar als vrouw rond te lopen laat staan wanneer je als jong meisje of vrouw daar moet leven.  Nogmaals geld is het enige wat daar zo enorm hard nodig is.Vrijheid moet gekocht worden.” 

Lees verder onder de foto...

Wethouder Eef van Ooijen zat met warme sokken in het hok. Foto: LGLD

Wat van Ooyen zo treffend zei: “De meisjes die gevangen zitten hebben geen uitzicht tot vrijheid en hebben niets om zich aan vast te houden.”

van Snifhout voegt daar nog aan toe: “Na een paar uur gevangen te hebben gezetten in deze kooi. Waar toch de sfeer enorm goed was vandaag, kwam toch de bewust wording keihard binnen. Dan kan ik alleen nog maar zeggen wat een enorme geluksvogel ik ben om hier in Nederland te zijn geboren.”

🕐 Vrijdag 21.38 uur

🕐 Vrijdag 17.26 uur

Artikel: LokaalGelderland-verslaggeefster laat zich opsluiten voor 'Free a Girl'

🕐 Vrijdag 12.00 uur

🕐 Donderdag 21.10 uur

🕐 Donderdag 20.30 uur

Dag 3
Door: Karin Stoel

Vandaag was het de beurt aan Birgit Boer en Suze Zijlstra die om zich voor 12 uur vrijwillig te laten opsluiten. Vanaf vanmorgen half tien draaide de eigenaar van het restaurant de hokjes op slot en kon het avontuur beginnen.

Bij de vraag hoe zij deze dag heeft ervaren was zij net als haar voorgangers heel duidelijk, “Het is een bijzondere ervaring het is leuk. Er komen leuke reacties binnen via social media maar ook live geven mensen hun mening door te toeteren terwijl ze langs rijden of komen een praatje met je maken. Aan aandacht geen gebrek aldus Birgit. Haar beweegreden om mee te doen was ook heel helder, Enige tijd geleden ben ik in een van die landen geweest en heb daar dingen gezien die ik liever niet had gezien. Om deze situatie te veranderen is heel veel geld nodig, hopelijk kunnen we mede door deze actie meisjes uit hun benarde situatie halen” aldus de Boer. “Ik weet dat het een druppel op een gloeiende plaat is, maar het is wel een hele goede druppel.”

Lees verder onder de foto...

Zijlstra heeft het vooral gezellig en heeft heel veel mensen op bezoek gehad. Ook zij heeft er niet lang over na hoeven denken om aan dit project mee te werken. “Ik heb vanuit mijn hart gereageerd. Wij hebben kleinkinderen ik moet er niet aan denken dat er met hen iets zou gebeuren ik zou me geen raad weten.Vandaar dat ik me dienst heb gesteld voor dit geweldige mooie doel, heb ik het gevoel ook eens iets goeds te hebben gedaan.”

Ook voor de dames bestond de hoofdmaaltijd vandaag uit een kommetje droge rijst en een glas water.

🕐 Donderdag 11.00 uur

🕐 Woensdag 20.00 uur

Verjaardag in een kooi
Door: Karin Stoel

Wanneer je je vrijwillig laat opsluiten voor het goede doel.Maar als het dan gelijk met je verjaardag valt, word het je door je partner wel moeilijk gemaakt.  Frans Bruning mag als avondmaal alleen een kommetje rijst en een glas water, zijn vrouw daar in tegen wilde wel een verjaardags maaltijd. Bruning droeg het als een echte man, maar had het moeilijk. Hij mag vanavond na half tien gaan genieten van een maaltijd en een glaasje wijn. Wel kan hij terug kijken op een bijzondere verjaardag.

🕐 Woensdag 14.40 uur

Dag 2
Door: Karin Stoel

Na 12 uur opgesloten te hebben gezetten in een kooi van 1 bij 2 meter waren Frank van der Heijden en Leontien van Geffen-Lamers blij dat ze uit de kooi mochten. 

Een bijzondere belevenis vertelde ze: “Je voelt je bijna schuldig dat je eruit mocht, wetende dat al die meisjes die kans niet krijgen. Een goed bord eten en een heerlijk bed om weer in te slapen kan ook heel confronterend werken in dit geval. Een treffende opmerking die ook binnen kwam was, ik ben heel blij dat mijn wieg hier in Nederland stond en dat ik weet wat vrijheid is. Dat maakt deze actie ook zo uniek en bijzonder.

Frank vertelde dat er gisteravond een meisje bij hem aan de kooi stond te vertellen dat ze het zo erg vond voor al die meisjes in India, dat ze spontaan haar hele spaarpot had ingeleverd voor het goede doel” aldus van Geffen-Lamers.  

Vandaag waren Danielle Elshof en Frans Bruning aan de beurt om vrijwillig opgesloten te worden voor deze actie. Bruning vierde zijn verjaardag in de kooi. Bij de vraag waarom hij besloten had om zich vrijwillig te laten opsluiten was het antwoord heel helder: “Leontien vroeg mij om hier aan deel te nemen, en ik hoefde daar niet heel lang over na te denken. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat we in vrijheid kunnen en mogen leven zeker de jongere onder ons. De meisjes in India hebben deze keus en vrijheid niet. Dus wat maakt het uit om dan 12 uur vrijwillig je te laten opsluiten.  Wel heel bijzonder om op deze manier je verjaardag te mogen vieren, voor diegene die Frans nog een verjaardags presentje willen komen geven, dat kan in de vorm van een donatie aan Free a Girl.” 

🕐 Woensdag 10.10 uur

🕐 Dinsdag 17.00 uur

Dag 1
Door: Karin Stoel

In India worden duizenden meisjes gedwongen tot prostitutie, en opgesloten in bordelen in hokjes van 1 bij 2 meter. Om dit gevoel te beleven laten 200 deelnemers zich gedurende 12 uur opsluiten in een hok van 1 bij 2 meter. Dit is een landelijke actie die vandaag gestart is en zal eindigen op zaterdag 20 mei. 

In Brummen staan bij Grand cafe ,T Kromhout  ook twee hokjes, ook Brummen doet mee aan dit goede doel. Twee van de vier organisatoren hebben zich dinsdagochtend vrijwillig laten opsluiten door onze eigen Burgemeester Alex van Heddel. Klokslag half tien draaide de burgemeester de sleutel om en zullen de twee samen de dag doorbrengen in een klein hokje. Met om de twee uur een kleine pauze om het toilet te bezoeken en de benen even te streken. Hun avondmaal zal bestaan uit een kommetje rijst. Net zoals de meisjes uit India.

Om 21.30 uur zat het voor de eerste twee het avontuur erop, en zullen morgen er weer twee nieuwe mensen het stokje overnemen. Frans Bruning en Danielle Elshof zullen woensdag gaan ervaren hoe het is om de hele dag opgesloten te zitten in een kleine ruimte, en met jezelf geconfronteerd te worden.

Zaterdagavond 20 mei zal het Lock me up - eindfeest zijn aanvang 20.30 uur in Grand cafe T,Kromhout met de band Backrow XL.

Voor nu kun je nog doneren bij de mensen die zich vrijwillig laten opsluiten.

🕐 Dinsdag 15.41 uur
Artikel: De hele week zitten mensen opgesloten op het Brummense Marktplein

🕐 Maandag 23.33 uur

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.