Jongens worden zwaar mishandeld in Zutphen: Politie geeft niet thuis
Foto ter illustratie.

Jongens worden zwaar mishandeld in Zutphen: Politie geeft niet thuis

Wanneer je mishandeld wordt verwacht je op z’n minst steun van de politie. Dit is voor twee 21-jarige jongens uit Zutphen niet het geval. 

Vrijdagavond, nadat zij Bevrijdingspop in de binnenstad bezocht hadden, gingen ze een broodje eten aan de Schupstoel in Zutphen. Toen ze weer richting hun fiets gingen kwam een groep van 15 tot 20 ‘getinte’ jongens op ze af. Zo legt de moeder van de twee het uit. De groep zou de jongens verwijten dat ze wezen naar de groep. “Terwijl ze dat niet deden” zegt de moeder van de jongens. 

"Normaal hoort er politie te komen. Dat is ons werk"
Woordvoerster Politie

112
Één van de twee is op de groep afgestapt. “Om te vragen of het niet even leuk gehouden kon worden.” Dat vonden ze niet zo leuk, en besloten wat klappen uit te delen. Uiteindelijk ging de groep weg: “Hij had direct 112 gebeld. Waarop hij 35 minuten kon wachten op de hulpdiensten. Toen is hij maar naar huis gegaan” aldus de aangeslagen moeder. De jongen zat helemaal onder het bloed, en kreeg hulp aangeboden van de exploitant van de snackbar.

De jongen die niet op de groep afgestapt is is ook aangevallen door de daders. Wel is hij er beter aan toe dan zijn broer.

Volgens een woordvoerster van de politie komt het op een blauwe maandag voor dat eenheden niet naar een 112-melding kunnen: “Normaal hoort er politie te komen. Dat is ons werk. Op alle meldingen wordt direct actie ondernomen. Soms zijn er zoveel calamiteiten dat er geen eenheid beschikbaar is. Maar dat is uitzonderlijk.”

"De arts sprak van een zware mishandeling"
Moeder van de tweeling

Onder het bloed
Thuisgekomen maakten de jongens hun moeder wakker: “Hij zat helemaal onder het bloed. Niet fijn om te zien” zegt ze. De dag erna werd hij wakker met bonkende hoofdpijn, zijn gezicht werd steeds blauwer en daarom besloten ze naar het ziekenhuis te gaan. “We hebben 3,5 uur in het ziekenhuis gezeten. Hij had zwaar neusletsel. De arts sprak van een zware mishandeling.” 

De politie had eerder beloofd langs te komen. Dat gebeurde niet: “Ik heb ook gelijk politie gebeld, om te vragen waar ze in godsnaam gebleven waren. Ze wisten niet wat gebeurd was. We zouden terug gebeld worden. Maar dat is niet gebeurd.” Ze is verbijsterd dat dit zo gaat bij de politie: “Ik ben niet snel boos. Maar nu hoeft er even geen politieagent voor me te staan.”

"Het zijn niet mijn jongens meer dit weekend"
moeder van de tweeling

De politie heeft ze gesommeerd woensdag maar aangifte te gaan doen. “Ook moeten we zelf maar beelden opvragen bij de gemeente. Net zo raar als dat de politie het niet nodig vond om langs te komen.” 

“Regelmatig nemen we dat ter plekke op” reageert de politiewoordvoerster daarop. “Maar het kan zijn dat er op dat moment geen capaciteit voor was. Als zij op een bepaald bureau aangifte wil doen kan dat soms alleen op afspraak.” 

De politie gaat na vragen van LokaalGelderland onderzoek doen naar het scenario. De jongens zijn erg geschrokken: “Ze zijn getraumatiseerd. Het zijn niet mijn jongens meer dit weekend.”  

Getuigen gezocht.

Kun jij ons meer vertellen over de mishandeling? Neem dan contact op met [email protected]. Dan zorgen wij dat dit terecht komt bij de politie.

 

 

De naam van de familie is bekend bij de redactie. Deze werd liever niet vermeldt in het artikel.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.