Brand basisschool: "Alle knutselwerkjes zijn weg."

Brand basisschool: "Alle knutselwerkjes zijn weg."

ZUTPHEN - Een grote brand verwoestte een schoolgebouw in Zutphen. Donderdagochtend rond 9 uur kreeg de brandweer een melding van een brand in Basisschool de Berkel aan de Weerslag in Zutphen. Toen de brandweer arriveerde was de brand al uitgebreid en riepen zij hulp in van meerdere korpsen. 

GRIP 1
De brand is op een gegeven moment opgeschaald naar GRIP 1. Dit houdt in dat de officieren van dienst (OVD/leidinggevenden) van de brandweer, politie, ambulance en bevolkingszorg bij elkaar komen voor gezamenlijk overleg.


De commandopost van de hulpdiensten.

Evacuatie
De kinderen van de basisschool zijn gelijk geëvacueerd. De woordvoerder van de brandweer Frank Schiphol en ook de loco-burgemeester Patricia Withagen laten weten dat ze hun complimenten geven aan de docenten. De evacuatie van de basisschool is vlekkeloos gelopen.

De basisschoolkinderen werden geëvacueerd naar de naastgelegen middelbare school. Even later is besloten ook de leerlingen en het personeel van die school ook te evacueren. Alle scholieren moesten hierna naar winkelcentrum De Brink toe waar ze werden opgevangen. De middelbare scholieren mochten zelfstandig naar huis, de kinderen van de basisschool zijn opgehaald door hun ouders. 

NL-Alert
Via NL-Alert is een bericht verspreid met de melding dat ramen en deuren gesloten moesten worden in verband met de rook. Om kwart over 2 in de middag is het NL-Alert opgeheven. 



Brandmeester
Om exact 13.27 is het sein brand meester gegeven. Daarna is de brandweer begonnen met het nablussen. Op de vraag wat moet de gemeente voor de school doen na zo’n enorme brand antwoord loco-burgermeester Patricia Withagen: “We moeten een plek vinden waar de kinderen volgende week naar school kunnen, we gaan samen met de school kijken hoe we er voor kunnen zorgen dat er na de vakantie weer structureel een school beschikbaar is. Ook moeten we er voor de school zijn, de docenten zijn erg aan geslagen”

Opnieuw brand
Rond tien voor half 5 is de brand weer aangewakkerd. Het bleek dat het isolatiemateriaal onder de metalen platen op het dak vlam vatte. De metalen platen op het dak zijn verwijderd en de brandweer is opnieuw begonnen met blussen, door het verwijderen van de platen is er weinig meer over van de school. 

"Alle knutselwerkjes zijn weg. De kinderen hebben niets meer van wat ze hebben gemaakt."
Ouder van een leerling

Persoonlijke bezittingen
Buiten het verlies van het gebouw zijn er ook veel persoonlijke bezittingen verloren gegaan. Docenten en kinderen moesten hun bezittingen achter laten, ook alle knutselwerkjes en speelgoed van de kinderen zijn verloren gegaan. ' Het is een drama', zegt directeur Bart Brouwer tegen omroep Gelderland. 'Een week voor de schoolvakantie...'

Verboden terrein
Het gebied rondom de school is door de gemeente in samenwerking met de brandweer afgezet. Zodra de hulpdiensten vertrokken zijn zal het hele gebied afgesloten worden. Daarmee is het ook verboden terrein, meldt de gemeente op Facebook. Dit heeft te maken met het hoge instortingsgevaar van het gebouw.

Weinig van het gebouw over
"Er is nog maar weinig van het gebouw over" zegt een getuige vrijdagochtend. Zij gaat op de naast gelegen middelbare school naar school. Daar gaan de lessen vandaag gewoon door. Het gebouw gaat waarschijnlijk binnenkort gesloopt worden. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.