Brummen gaat buitensport niet privatiseren
Foto ter illustratie.

Brummen gaat buitensport niet privatiseren

Omdat overdracht van buitensportaccommodaties in erfpacht of eigendom grote financiële gevolgen heeft voor de gemeente, heeft de gemeenteraad besloten niet over te gaan tot privatisering ervan. Dit is het resultaat van een uitgebreide discussie donderdag tijdens de besluitvormende raadsvergadering.

Op verzoek van de raad hebben burgemeester en wethouders inzicht gegeven in het proces dat tot dusver gevolgd is met de privatisering van buitensportaccommodaties in onze gemeente. Ook heeft het college inzicht gegeven over de financiële gevolgen en de wijze van overdracht van de accommodaties. Doel van het verzoek van de raad, gedaan tijdens de begrotingshandeling eind vorig jaar, was om te komen tot een helder en uniform privatiseringsmodel dat géén grote schokbewegingen teweeg brengt voor de gemeentelijke begroting voor de komende jaren. 

Onderzoek van het college wijst uit dat zowel overdracht in eigendom als overdracht in erfpacht tot schommelingen in de gemeentelijke financiën leidt. Dit heeft te maken met verplichte afschrijving van de verschillende boekwaarden en de hoogte van de zogenoemde bruidsschat (de financiële compensatie). Reden voor de gemeenteraad om in meerderheid, bestaande uit de coalitiepartijen PvdA, CDA en Lokaal Belang, een amendement aan te nemen om de gesprekken over privatisering met de zes betrokken verenigingen te stoppen. Wel roept de raad in het amendement het college op met de verenigingen in gesprek te gaan over de mogelijkheid om het onderhoud door de verenigingen in eigen beheer te laten uitvoeren. Dit binnen de bestaande financiële budgetten die de gemeente hiervoor in de begroting heeft opgenomen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.