Lochem bedenkt nieuwe afspraken voor mensen met laag inkomen

Lochem bedenkt nieuwe afspraken voor mensen met laag inkomen

De gemeente Lochem maakt beleid voor mensen met een laag inkomen. Dit noemen ze het minimabeleid. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om dit minimabeleid te vernieuwen. Het college wil meer aandacht schenken aan het voorkomen van armoede. Mensen die leven van een laag inkomen moeten daar zo weinig mogelijk negatieve gevolgen van ondervinden.

Het doel is dat deze mensen mee moeten kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld dat ze kunnen sporten of mee kunnen gaan met een uitje. Wanneer zij in staat zijn om te werken, zouden zij ook die mogelijkheid moeten kunnen hebben. Daarom start de gemeente een pilot om te onderzoeken hoe mensen het beste weer aan het werk geholpen kunnen worden. 

Regelingen laag inkomen
Er zijn verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Zoals een tegemoetkoming in de zorgkosten of schoolkosten. Deze worden goed gewaardeerd en er wordt goed gebruik van gemaakt. Het voorstel is daarom om deze niet te veranderen. Wel mogen ze nog beter zichtbaar zijn. Mensen moeten nog makkelijker weten waar ze informatie over deze regelingen kunnen vinden en hoe ze daar voor in aanmerking kunnen komen. Daar wordt nog meer aandacht aan besteed.

Vergoeding indirecte schoolkosten
Omdat kinderen in armoede extra aandacht verdienen, kunnen in de toekomst meer gezinnen met kinderen, in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten. De inkomensgrens voor de regeling voor indirecte schoolkosten wordt namelijk verhoogd naar 130% van het wettelijk sociaal minimum.

Besluit gemeenteraad
De gemeenteraad neemt in mei een besluit over het vernieuwde beleidsplan Perspectief. In juni behandelt de gemeenteraad de Kadernota. Dan wordt duidelijk welke maatregelen uitgevoerd kunnen worden.

 

 

Gemeente Lochem

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.