Nieuw plan voor glasvezel buitengebied Achterhoek

Nieuw plan voor glasvezel buitengebied Achterhoek

Om snel internet in het buitengebied te realiseren, willen de zeven gemeenten Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oude-IJsselstreek en Zutphen een zogenaamde ‘breedband-connectiviteit’ aanleggen. Het gaat om aanleg van een leeg buizenstelsel in het openbare gebied tot aan de erfgrens van een perceel. Belangrijke voorwaarde voor daadwerkelijke aanleg is deelname van tenminste één internetprovider om de glasvezelaansluitingen te realiseren. De voorbereidingen voor de aanleg starten binnenkort. Later dit jaar nemen de gemeenteraden een besluit over de bijbehorende investeringen.

De gemeenten laat het trekken van de glasvezelkabel door de buis en de aansluiting op particulier terrein over aan de markt. Elke belangstellende internetprovider kan toegang krijgen tot dit lege basisnetwerk tegen betaling van een marktconforme vergoeding. Eén contract met willekeurig welke provider is voldoende om te starten met aanleg. Bewoners moeten er op deze manier op kunnen rekenen dat de aanleg van deze hoofdinfrastructuur hen ook daadwerkelijk een glasvezel-abonnement oplevert.

Gemeenten nemen de leiding
Na jaren van plannen maken, meerdere pogingen en trajecten werden de zeven gemeenten wederom geconfronteerd met uitstel voor de aanleg van snel internet in hun buitengebieden. Investeringsfonds CIF liet weten aanleg van glasvezel in deze gemeenten uit te stellen als gevolg van tegenvallende aanlegkosten. De lange afstanden die overbrugd moeten worden, vormen hiervoor de belangrijkste reden (een aansluiting in het buitengebied kost daardoor driemaal zoveel als een aansluiting in de bebouwde kom). De onzekere planning van CIF is voor de gemeenten reden om de lege buis aan te leggen. Op deze manier willen zij het buitengebied commercieel aantrekkelijk maken voor de internetproviders.

'Netjes binnen de regels'
Wethouder Paul Seesing, woordvoerder namens de 11 gemeenten: “Onze inwoners en bedrijven in het gebied kunnen niet zonder een goede stabiele internetverbinding. We denken met de aanleg van deze buis een goede oplossing gevonden te hebben, die marktpartijen de mogelijkheid biedt om hun economische activiteiten naar het buitengebied uit te breiden. Binnen Europese regels en elke marktpartij mag er gebruik van maken. Aangezien ook de rijksoverheid geen concrete stappen neemt om van internet een basisvoorziening te maken, pakken wij de handschoen op. Wij zetten alles op alles om dit geregeld te krijgen!”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.