Respectloos: Parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten
Een gehandicapte-parkeerplaats.

Respectloos: Parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten

Het is een doorn in het oog voor mensen met een handicap. Luie parkeerders die hun auto op een gehandicapten parkeerplaats zetten. Vooral in Zutphen wordt dit fanatiek gedaan. Uit gegevens van het CJIB blijkt dat er in 2016 ‘maar’ 17 bekeuringen uitgedeeld zijn voor dit feit. En dat vinden mensen die recht hebben om op die parkeerplaats te parkeren erg weinig. 

"Wees blij dat je kan lopen"
Gehandicapte

“Geregeld is het weer zover. Dan staat er een auto op een gehandicapten parkeerplaats. Hierdoor moet ik mijn auto op een normale parkeerplaats zetten, en dus verder lopen” aldus iemand met een lichamelijke handicap. "Wees blij dat je kan lopen en dat je niet zo'n kaart nodig hebt." Iemand anders vertelt dat het zelfs voor zijn huis vaak raak is: “Maandelijks staat er wel een auto op de speciale parkeerplaats voor ons huis. Terwijl het bord duidelijk zichbaar is.” 

Bekeuren
De bekeuringen die uitgeschreven zijn zijn “op diverse locaties uitgeschreven. Onder andere in het centrum en het Waterkwartier” vertelt Anniek Neve, woordvoerder van de gemeente Zutphen. Volgens haar is het bekeuren hiervan vooral een momentopname: “Handhaven blijft een momentopname. De handhavers zijn veelal te voet in het centrum van Zutphen en zij nemen waar zij misbruik constateren direct maatregelen in de vorm van bekeuringen. Er wordt in zo’n geval geen waarschuwing gegeven. Maar als er geparkeerd wordt terwijl de handhaver of net voorbij is of aan de andere kant van de stad loopt heeft deze bestuurder ‘geluk’.”

Het beeld dat er weinig bekeurt wordt hierop klopt volgens haar niet: “Er kan nog wel eens verwarring ontstaan tussen toezichthouders die geen bekeuringsbevoegdheid hebben en de handhavers die dat wel hebben. Zo kan het lijken dat toezichthouders langslopen en geen actie ondernemen. Echter, zij hebben andere taken. Nogmaals, waar de overtreding wordt geconstateerd door een bevoegde handhaver, zal er altijd een bekeuring volgen.”

"Gehandicapte bestuurders zijn dus niet uitsluitend afhankelijk van de invaliden parkeerplaatsen"
Anniek Neve, woordvoerder gemeente

Waar mag een gehandicapte parkeren? 
Een gehandicapte mag op meer plekken dan alleen de gehandicapte-parkeerplaats parkeren licht Neve toe. “Een gehandicapte bestuurder kan en mag, mits de kaart duidelijk zichtbaar achter de ruit ligt, bijna overal parkeren. Op een betaalde parkeerplaats, parkeerverbod zone, dus ook buiten de vakken. Zij mogen alleen niet op vergunninghouder plaatsen parkeren en niet hinderlijk parkeren, dus waar ander verkeer er last van heeft. Gehandicapte bestuurders zijn dus niet uitsluitend afhankelijk van de invaliden parkeerplaatsen.”

 

 

Lees ook: Meeste hufterboetes uitgedeeld aan verkeershufters

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.