Brummenaren denken verdeeld over vuurwerk blijkt uit onderzoek
Vuurwerk, foto ter illustratie.

Brummenaren denken verdeeld over vuurwerk blijkt uit onderzoek

Veel inwoners hebben een uitgesproken mening over de omgang met vuurwerk rondom de jaarwisseling. Het aantal panelleden dat de vragenlijst van de gemeente heeft ingevuld is groot. "De uitkomsten laten een duidelijke scheidslijn zien" volgens de gemeente.

In totaal hebben 610 panelleden de vragenlijst ingevuld. In het onderzoek zijn er belangrijke verschillen te zien tussen jongeren en ouderen. Zo steekt ruim de helft van de respondenten tussen 16 en 39 jaar altijd vuurwerk af, terwijl dit percentage voor de panelleden vanaf 60 jaar nog geen acht procent is. Het bedrag dat men gemiddeld aan vuurwerk uitgeeft (50,70 euro) wijkt nauwelijks af van het landelijk gemiddelde (48 euro). Ruim een kwart van de panelleden geeft aan overlast door vuurwerk te ervaren. Het gaat dan met name om geluidsoverlast en afval en rotzooi op straat. De overlast wordt vooral in de dagen voor oud & nieuw ervaren en op 31 december voor de toegestane afsteektijden. Nagenoeg de helft (49,9%) van de panelleden vindt dat er meer aandacht moet zijn voor handhaving. De helft van deze groep vindt dat er - ten koste van andere voorzieningen – extra geïnves-teerd moet worden in handhaving rondom de jaarwisseling. 

Een ander opvallend punt uit het onderzoek is dat ruim 57 procent vindt dat het afsteken van vuurwerk een traditie is die in stand gehouden moet worden. Voor carbid schieten is het percentage nog hoger: 71 procent. Het instellen van vuurwerkvrije zones kan rekenen op de steun van een kleine 65 procent van het panel. Locaties die de panelleden vooral in beeld hebben zijn dierenasiels, kinderboerderij, verzorgingshuizen en begraaf-plaatsen. Ruim één-vijfde (21,5 procent) van de panelleden is voorstander van een algeheel verbod op het af-steken van vuurwerk door consumenten. 

Veilige schoolroute
Naast vragen over vuurwerk kregen de panelleden ook enkele vragen voorgelegd over de drie Veilig Honk-routes. Deze routes zijn in het verleden vooral ingesteld voor de schoolgaande jeugd. Ruim twintig procent van de panelleden heeft (in de afgelopen vijf jaar) thuiswonende schoolgaande kinderen. Ruim driekwart hiervan (76,5%) geeft aan bekend te zijn met de Veilig Honk-adressen. Van deze groep geeft 37,4 procent aan dat hun kinderen wel eens gebruik hebben gemaakt dan zo’n adres. Doorgaans werd dit als (zeer) prettig ervaren. 

De resultaten van het onderzoek over vuurwerk worden verwerkt in een discussienotitie voor de gemeenteraad. Deze wordt nog voor de zomer gepresenteerd en besproken. De resultaten over de Veilig Honk-routes worden betrokken bij besluitvorming door het college of en zo ja in welke vorm de Veilig Honk-plekken blijven bestaan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.