Zutphen voor de derde keer op rij deelnemende stad Nationale Popronde
Op de voorste rij het team van popronde Zutphen.

Zutphen voor de derde keer op rij deelnemende stad Nationale Popronde

Het gaat de goede kant op met de popcultuur beleving in Zutphen en dat is bijzonder te noemen voor een stad zonder eigen poppodium. Anders dan de andere ca. 40 deelnemende steden, van Rotterdam tot Maastricht en Utrecht tot Groningen, is het Zutphen (zonder eigen poppodium) toch weer gelukt om deel uit te mogen maken van de vaste kernploeg van steden. Ook dit jaar zal Popronde weer plaatsvinden in de stad. 

Ook dit jaar trekt het grootste jaarlijkse popcircus weer door den lande en zal o.a. op zondag 22 oktober Zutphen aandoen. De afgelopen editie 2016 waren er bijna 1100 aanmeldingen van bands en artiesten, in de hoop door te mogen dringen tot de selectie van ca. 120 uitverkoren bands.

Strenge selectie
De selectie is streng, maar is dan ook niet de minste. De commissie bestaat o.a. uit 3FM Serious Talent, VPRO3V12, Popmagazine OOR, muziekredactie DWDD, programmeurs van diverse poppdia en festivals.  Eenmaal doorgedrongen tot die selectie, opent de Popronde dan ook de deuren voor het nieuwe talent. Een mogelijke opstap tot nationale bekendheid, media aandacht, in de picture komen bij bookers en programmeurs en dan hopelijk door richting Eurosonic Noorderslag, de nationale poppodia en (Europese) festivals.

Jongeren
Eerder deze maand vond de landelijke coördinatoren dag plaats in Nijmegen, waarbij uiteraard ook de Zutphense delegatie aanwezig was. Zutphenaren Berry Vink, Hans Boersbroek en de jongste telg aan het Zutphense popfirmant, Izanka Labots,  troffen daar hun landelijke collega's om kennis en ervaring uit te wisselen en de jaarlijkse briefing mee te krijgen. Tijdens de voorstelronde gaf Berry Vink de landelijke deelnemers als voorbeeld om met name ook jongeren in je organisatie te betrekken, waarbij hij verwees naar Izanka Labots (16 jaar) uit Zutphen, die met haar jongeren crew een enorme bijdrage levert aan het organiseren van het lokale event.

Izanka over de Popronde Zutphen: "Ik vind het belangrijk dat er jongeren aansluiten bij de organisatie van popcultuur in Zutphen. Zo kunnen wij als nieuwe generatie leren van de mensen die het nu doen en straks evenementen overnemen. Zo behouden we de popcultuur voor Zutphen, iets wat niet mag verdwijnen"

Optreden
Wil je als band nog meedingen naar de Popronde dan moet je wel snel zijn, de inschrijving sluit op 1 maart. Op 1 mei wordt de selectie bekend gemaakt. Meedoen als festival locatie op 22 oktober? De nieuwste hippe popsensatie voor niet al teveel geld in jouw kroeg, zaal, kapperswinkel, atelier of desnoods bij je thuis? Neem dan contact op met Stichting Popcollectief Zutphen, of via redactie Lokaal Gelderland.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.