Achter de schermen bij de politie: Verdachte Afhandel Team
Foto ter illustratie.

Achter de schermen bij de politie: Verdachte Afhandel Team

Waar denk je aan als je het woord politie horen? Vast aan al die politiemensen die je op straat ziet of bij je thuis komen voor het opnemen van een aangifte. Maar er is meer dan dat. Naast het 'blauw' op straat, werken er heel veel mensen 'achter de schermen.' Maar wat doen deze mensen nu eigenlijk? Wie zijn ze, welke taken hebben zij ect. De politie Lochem neemt je graag mee om een 'kijkje' te nemen 'achter de schermen' hoe nou zo'n dag van een medewerker eruit ziet.

Een dag uit het leven van een coördinator van het V(erdachte) A(fhandel) T(eam).

07.00 uur loop ik onze afdeling op, aan het bureau in Doetinchem waar ons team is gevestigd. Snel even een bakje koffie pakken om de dag te beginnen.

Inmiddels start ik de verdachtenmonitor op. De verdachten monitor is een televisiescherm met daarop een overzicht van de verdachten die bij ons ingesloten zitten in de Regio Oost. Tussen door nog even snel mijn computer opgestart. BVH, BOSZ(politiesystemen), Outlook, Excel, Intranet etc opengezet.

Nadat ik de diverse systemen heb geraadpleegd start ik een briefing voor het VAT op.In de briefing komt te staan welke coördinatoren en verhoorders aanwezig zijn en welke werkzaamheden vandaag staan ingepland.

Met een blik op de dienst lijst zie ik dat er vandaag 3 coördinatoren zijn. 1 Dag coördinator (DACO), 1 coördinator in de dagdienst en 1 in de avonddienst. Vandaag zijn er 6 verhoorders in de dagdienst en 2 in de avonddienst. Op de verdachtenmonitor zie ik dat er 6 verdachten voor ons ingesloten zitten 5 in Doetinchem en 1 in Borne.

Tevens zie ik in onze afspraken agenda dat er nog 2 verdachten ontboden zijn op het politiebureau in Zutphen. Na wat gepuzzel lukt het weer om de verhoorders te koppelen aan de te horen en ontboden verdachten. Tussen de diverse telefoontjes door nog even snel een aantal ordners uit de kast gepakt en gevuld met kopieën uit BVH, zodat de verhoorders straks de informatie hebben die zij nodig hebben bij het verhoor van een verdachte.

08.00 uur de coördinator van de dagdienst loopt binnen en snel met een bakje koffie samen de bijzonderheden doorgesproken.

De 6 verhoorders zijn ook binnen gedruppeld. Twee verhoorders zijn direct naar Arnhem vertrokken met een verdachte die bij de Rechter Commissaris moet worden voorgeleid.

08.30 uur verzorg ik de briefing van de verhoorders en coördinatoren. Tijdens de briefing worden de bijzonderheden van de vorige dag en nacht doorgesproken en wordt het werk verdeeld.

08.45 uur verhoorders gaan aan de slag met het voorbereiden van de verhoren van de verdachten. In Doetinchem zitten 2 verdachten die op heterdaad zijn aangehouden ter zake openlijke geweldpleging in Winterswijk. Ook zitten er nog 3 verdachten vast die zijn aangehouden ter zake inbraak in een bedrijf in Zutphen.

In Borne is een verdachte ingesloten die aangehouden is in Neede ter zake huiselijk geweld. De verdachte is in Borne ingesloten, omdat het cellencomplex in Doetinchem helemaal vol zit.

Inmiddels word ik gebeld door de HOVJ( Hulp Officier van Justitie) huisverbod. Deze gaat samen met een medewerker van Veilig Thuis kijken of er een huisverbod kan worden opgelegd aan de aangehouden verdachte. Dit is een bestuursrechtelijk traject. Wij houden ons bezig met het strafrechtelijk traject..

09.00 uur 2 verhoorders vertrekken vanuit Doetinchem naar Zutphen waar 2 ontboden verdachten zullen worden gehoord ter zake een mishandeling. Deze beide verdachten zijn minderjarig. Bij het verhoor van beiden zal een wettelijke vertegenwoordiger aanwezig zijn. Deze zaak zal door mij als coördinator worden bijgelopen.

In middels heb ik al contact gehad met het OCP in Winterswijk en IJsselstreek. Hier heb ik een aantal verzoeken neer gelegd om getuigen te horen, een buurtonderzoek uit te voeren en camerabeelden veilig te stellen. 

09.30 uur de raadsman voor de verdachten die zijn aangehouden voor de openlijke geweldpleging heeft gesproken met beide. Beide verdachten willen graag verhoor bijstand tijdens het politie verhoor. Omstreeks 09.40 uur wordt er een aanvang met de verhoren gemaakt van beide verdachten.

10.00 uur Inmiddels is de raadsman van de 3 verdachten van de bedrijfsinbraak ook aan het politiebureau verschenen. Na het gesprek met de 3 verdachten blijkt dat zij geen van allen verhoor bijstand tijdens het verhoor willen hebben. Alle 3 de verdachten spreken geen Nederlands, daarom voor alle 3 de verdachten de tolkentelefoon gebeld. Deze zaak zal door coördinator van de dagdienst worden bijgelopen.Alle drie worden gehoord met een tolk.

10.30 uur tijd voor een kopje koffie samen met mijn collega coördinator. 

10.45 uur 2 verhoorders zijn gearriveerd in Borne en beginnen met het verhoor van de verdachte Deze zaak zal door mij worden bijgelopen.

11.00 uur contact gehad met de coördinator TFO(Technische Forensische Opsporing)in verband met een sporen onderzoek bij het bedrijfspand waar is ingebroken. In de loop van de ochtend diverse telefoontjes gehad van ZSM, raadslieden, OCP’s , ouders van verdachten en diverse collega’s.

12.00 uur even snel een broodje naar binnen gewerkt.12.30 uur overleg met de HOVJ cellengang over de voortgang van de diverse onderzoeken en over de eventuele inverzekeringstelling van de verdachten.

13.00 uur De coördinator van de avond dienst begint. 13.30 uur Gesproken met de HOVJ huisverbod over de huiselijk geweld casus. Uitkomst van het ingestelde onderzoek is dat er aan de verdachte een huisverbod voor 10 dagen zal worden opgelegd.

Verhoorders komen terug van het verhoor van de verdachten. De verhoren worden teruggekoppeld aan de Officier van Justitie. Naar aanleiding van de terugkoppeling van de verhoren heeft de OVJ nog weer enkele vragen. Verhoorders gaan weer in verhoor met de verdachten.

14.00 uur word ik gebeld door de OPCO uit Zutphen over een winkeldief die is aangehouden. De winkeldief zal uit Zutphen naar Doetinchem worden gebracht waarna wij met het verhoor kunnen beginnen.Verhoorders van de avond dienst worden aan deze verdachte gekoppeld.

14.30 uur Een paar afspraken met verdachten gemaakt, dat zij zich morgen komen melden om te worden gehoord over een mishandeling gepleegd in Groenlo.

14.45 uur Door de OVJ wordt besloten dat de 2 verdachten van mishandeling kunnen worden heengezonden. Beiden krijgen een dagvaarding mee om te verschijnen voor de rechter.

15.00 uur door de HOVJ worden een aantal verdachten in verzekering gesteld. 

15.30 uur ik draag de zaak over aan de avond coördinator. Nog snel even een paar mailtjes beantwoorden en telefoontjes plegen en dan lekker naar huis.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.