Sportkoepel Eerbeek moet er 1 juli zijn
Foto ter illustratie.

Sportkoepel Eerbeek moet er 1 juli zijn

Het college van Brummen heeft een nieuwe stap gezet in de richting van de oprichting van een gemeente brede ‘sportkoepel’. Het collegebesluit om op 1 juli 2017 met deze organisatie te starten is aangeboden aan de raad, met het verzoek eventuele wensen of bedenkingen hierover kenbaar te maken. Verantwoordelijk sportwethouder Luuk Tuiten ziet volop meerwaarde in een gemeente brede sportkoepel: “Sport, bewegen en gezondheid is van groot belang voor een ieder. Een sportkoepel krijgt de taak dit te stimuleren en daarmee ook de leefbaarheid in alle dorpen en kernen van onze gemeente te vergroten”. De sportkoepel doet dit door volop samen te werken met alle sport-, welzijns- en onderwijsorganisaties in onze gemeente. “Het resultaat is een veelheid van (sport)activiteiten die bijdragen aan ontmoeting, integratie, participatie en gezondheidsbevordering voor jong en oud.” 

De nieuwe organisatie krijgt ook de verantwoordelijkheid voor het beheren en onderhouden van kwalitatief goede sportvoorzieningen. “Denk daarbij vooral aan de bestaande accommodaties van sporthal De Bhoele in Eerbeek en de sportaccommodatie Rhienderoord in Brummen”, aldus Tuiten. “Er ontstaat een krachtige organisatie en een efficiënte aanpak. Zowel als het gaat om het beheren van de accommodaties, het stevig uitvoeren van het gemeentelijk sportbeleid als het maximaal stimuleren van sportbeoefening. De sportkoepel stuurt de medewerkers van Rhienderoord aan. Ook de buurtsportcoach en combinatiefunctionarissen sport worden bij de koepel ondergebracht”. 

Stapsgewijze uitwerking
Sinds mei vorig jaar, toen de gemeenteraad unaniem instemde met het voornemen tot privatisering van sporthal De Bhoele en de oprichting van een sportkoepel, is stapsgewijs gewerkt aan dit onderwerp. “We hebben meerdere gesprekken gevoerd met het bestuur van stichting Rhienderoord en ook het zaalsportcollectief Eerbeek, die opkomt voor de belangen van de gebruikers van de nu nog door de gemeente beheerde sporthal in Eerbeek.” Het zaalsportcollectief heeft volgens Tuiten aangegeven wat voor de gebruikers belangrijke onderwerpen zijn bij het privatiseren van de sporthal. “Hiermee hebben bij dit besluit zeker rekening gehouden. En ook bij de uitwerking ervan krijgen aangedragen zaken zoals het werken met een gebruikersklankbord en verhuurcriteria een plek”, aldus de sportwethouder. “Een zorg bij de gebruikers was de toekomstige tariefstelling. Net als bij sportaccommodatie Rhienderoord gaan we voor de geprivatiseerde De Bhoele de tarievennota van de gemeente volgen.” Ook blijft De Bhoele, zoals dat ook bij sportaccommodatie Rhienderoord het geval is, in eigendom van de gemeente. 

Krachten bundelen
“Sportbeoefening en het stimuleren van een gezonde levensstijl zijn belangrijke doelen die we nastreven. Door met zo’n sportkoepel de krachten in onze gemeente te bundelen, kunnen we meer bereiken”. De wethouder benadrukt dat er een volledig nieuwe stichting moet komen, waarin de huidige Stichting Rhienderoord Zwem & Sportplezier in opgaat. Het Eerbeekse zaalsportcollectief heeft ook bij de wethouder aandacht gevraagd voor een gemeentelijke rol in de versterking van sportverenigingen en deskundigheidsbevordering. “Een belangrijk signaal dat uitstekend past in het nieuwe sportbeleid, dat we later dit jaar gaan vormgeven. Dit sportbeleid wordt een belangrijk deel van brede (integrale) gezondheidsbeleid. 

Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad het collegebesluit in de raadsvergaderingen van maart. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.