Opinie: Wat is de 'waarde' van de laatste 18 tuindorp huisjes op de Mars Zutphen?

Opinie: Wat is de 'waarde' van de laatste 18 tuindorp huisjes op de Mars Zutphen?

Behoud van de laatste  cultuur historisch erfgoed woningen de Mars, dat was de oproep. Niet zozeer voor permanente bewoning, maar tijdelijk waartoe genoeg (zorg) doelgroepen te vinden -en tevens de huurpenningen op te hoesten zijn. Afgelopen forum vergadering klonk het duidelijke woord van wethouder Sueters (voormalig woningbouw corporatie manager Warnsveld met pré-pensioen maar nu ook verantwoordelijk wethouder en dus in die wereld thuis) "De laatste woningen op de Mars hebben geen enkele historische waarde, dat is wat wij hebben onderzocht!" Enfin dat was het waarde oordeel /  betoog waar ik het mee kon doen. Zijn woorden dreunen nog steeds na.

Hans Boersbroek

Stadspartij Zutphen-Warnsveld

Ik keer vandaag terug op het terrein om de deuren te tellen, wat foto's te maken. Het zijn er geen 32 (huisjes) zoals de Stentor kopte en nog eens 8 miljoen zouden  kosten, het laatste straatje betreft slechts 18 woningen, plus nog een oude directie woning (prachtig om de geschiedenis van de Mars permanent ten toon te stellen) op nog geen halve hectare grond aan de IJsseldijk en de museum haven. Het restant  van een echte oude "tuindorpwijk " zo lees ik op de webpagina welstand.nl sectie Zutphen. Tuindorp wijken en woningen van begin 19e eeuw hadden destijds karakteristieke kenmerken, ware het niet dat het lokale woonbedrijf (nu Ieder1 met een netto bedrijfsresultaat van 47 miljoen euro) in de jaren tachtig besloten had de destijds al afgeschreven woningen wat boekwaarde betreft, nog een laatste upgrade te geven. Een upgrade in 1979, waarbij het woonbedrijf, zo begreep ik van een  bouw historisch specialist en ambtenaar, de oude tuindorp huisjes verbouwd maar ook vernacheld en beroofd heeft van de architectonische elementen. Aldus door verbouwing nu geen historische waarde meer en daarom wat de wethouder betreft nu ook prima rijp voor de sloop.

Enfin, probeer daar anno 2017 maar eens mee aan te komen bij de gemeente Zutphen wat sloop betreft, vandaag de dag haal je daar het NOS nieuws mee als je maar iets in een oud pandje probeert te slopen dan krijg je een rechtszaak aan je kont en ben je op de landelijke TV.  Zo niet in 1980 en hoe anders was dit voor woonbedrijf Ieder1, de historische vernieling van de oude tuindorp huisjes in de jaren tachtig? 

"...dit is toch een druppel op de gloeiende plaat hier wat moois mee te doen? "
Hans Boersbroek

Met 47 miljoen positief op de balans vraag ik mij af, waarom als woonbedrijf, samen met gemeente en projectontwikkelaar dan toch geen positief signaal afgeven? Gewoon vanuit liefde voor -en historisch besef plus een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen qua woon invulling v.w.b. restauratie van slechts 18 woningen? Het totale woonbestand van Ieder1 betreft een kleine 15.000 units, je zou toch denken die 18 huisjes, dit is toch een druppel op de gloeiende plaat hier wat moois mee te doen? 

De wethouder schermt met afspraken gemaakt met de project ontwikkelaar (welke deze maand nog 150 miljoen moet dokken om niet failliet verklaard te worden) gaat die ontwikkelaar dit jaar nog 8 miljoen overmaken als Ieder1 en gemeente de grond gelijkgemaakt oplevert, terwijl de ontwikkelaar zelf stelt er niet eerder dan over 8 tot 10 jaar te kunnen gaan bouwen?  

Ik kan gewoon niet anders concluderen dan dat alles maar weer gaat om het grote geld, om de positieve balans (nog meer resultaat dan 47 miljoen voor Ieder1)  anders dan behoud van wat ooit een mooie oude Zutphense tuindorp wijk is geweest, waar we nog een stukje historie terug zouden kunnen zien. Het stemt mij meer dan triest, de onwil versus financiële plannen, een stuk historie verwijderen ten gunste van winstcijfers waar dat helemaal niet nodig is. Doodzonde, zo ook voor de huidige tijdelijke bewoners van de laatste oude huisjes op de Mars.

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.