Slijter slijt volop flessen deze tijd van het jaar
Robert Smienk van De Wingerd in Gorssel.

Slijter slijt volop flessen deze tijd van het jaar

Kerst en de jaarwisseling staan voor de deur. Dat betekent dat het weer topdrukte is in de winkelcentra. Robert Smienk van slijterij De Wingerd in Gorssel adviseert zijn klanten graag wat ze moeten aanschaffen, voor een geslaagd kerstdiner of eindejaarsfeest. 

Jesse Sprikkelman in gesprek met Robert Smienk. Lees verder onder de audio...

Rond kerst verkoopt hij vooral veel wijn. "Voor zowel de etentjes en als cadeautje. Maar je ziet in december ook dat de likeuren meer verkocht worden. Denk aan Baileys, Likeur 43 en dergelijke. Wanneer kerst begint te lonken krijgen mensen daar zin in."

Weinig bier

Een kerstdiner in combinatie met een biertje zie je toch minder vaak. Dat merkt hij ook in zijn winkel. "Het is er wel. Maar dan wordt het als cadeautje gegeven. Er zit rond kerst zeker geen stijging in de bierverkoop." 

Veel mensen eten wild deze tijd van het jaar. En daar hoort wijn bij. "Ik hou zelf van een subtielere eend. Daar vindt ik het mooi om bijvoorbeeld een zwoele Pinot Noir bij te drinken. We hebben ook een algemene wildwijn, die overal een beetje bij past. Dat is een Franse Malbec. Die is kruidig, warm, zonnig en toegankelijk.”

Champagne wordt duurder

Na kerst blijft het druk in de slijterij. Want ook met oud en nieuw willen mensen wat drinken. "Champagne blijft populair. Maar je ziet wel dat mensen steeds vaker een alternatief kiezen. Dat komt omdat de prijzen flink gestegen zijn. Die stijging begon in corona door de schaarste van glas. Er waren slechte oogsten. En er is veel vraag naar, dus dan gaat de prijs omhoog." 

Je betaalt gemiddeld 50 euro voor een fles champagne. "Voor goedkopere opties, zoals een goede Cava, ben je 25 euro kwijt. Daar kun je makkelijker ook een tweede flesje van halen." Wie echt goed wil uitpakken kan kan voor de 'Bollinger Blanc de Noirs Vintage' uit 2013 gaan. Die kost rond de 140 euro. Smienk heeft die zelf al geproefd. "Want alles wat hier staat, daar wil ik wel achter staan. Zo vertel ik dat aan mezelf als ik weer een gelegenheid zoek om te proeven", lacht hij. 

Drank uit eigen streek 

Drank blijft een leuk kerstcadeautje. Je kan er ook voor kiezen om een drankje uit eigen streek te halen. Want ook in de gemeente Lochem wordt bier en wijn gebrouwen. Het is een gekke paradox, maar door de klimaatveranderingen wordt dit steeds makkelijker. Nederland telt momenteel ruim 200 wijnboerderijen. 

Hans Wichers produceert wijn in Joppe. "Wijn uit Nederland zie je niet veel in de winkels. Want de grote massa komt uit andere landen. Maar het mooie aan wat wij doen is het kleinschalige." Elk jaar is de wijn van een andere smaak. Het hangt er net van af hoe de mijn vrouw, de vrijwilligers en ik ermee omgaan", vertelde hij eerder in een interview met deze krant. 

Biologische wijn

Volgens Wichers is het maken van wijn inderdaad in opmars. "Steeds meer mensen delen die passie." En vooral biologische wijn is populair. "Dat doen wij ook, maar dat staat niet op de flessen. Ik heb dan een keurmerk nodig wat weer geld kost. Dat vind ik zonde van het geld. Maar biologisch mag je het wel noemen."

In de oude Detmerskazerne in Eefde zitten de bierliefhebbers. Een groep hobbyisten brouwt daar namelijk bier. "Vijf jaar geleden kwam ik in Eefde wonen en wilde hier toch iets gaan doen", aldus de gepensioneerde Hen van Kasterop eerder in deze krant. Samen met andere bierliefhebbers zijn ze het Markebier begonnen. "Langzaam groeide het uit tot een club van vijftien vrijwilligers."

Hobby-brouwen

Groot geld valt er niet te verdienen in het speciaalbier. "Iedere hobby kost geld. Door alle ervaring die we hebben krijgen we wel wat vlees op de botten." Het geld komt niet op de rekening van de brouwers. "Dan starten we gelijk wat anders. We investeren het gelijk weer in andere producten."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.