Ook dit jaar weer 'Levende Namen' in Lochem

Ook dit jaar weer 'Levende Namen' in Lochem

Woorden brengen veel teweeg: uitgesproken en in stilte. Tijdens de gedachtenisbijeenkomst op de Nieuwe Begraafplaats Lochem zijn het de namen van overleden dierbaren die herinneringen, wensen en gedachten naar boven halen: in stilte of uitgesproken. Daartoe nodigen de kunstenaars en hun kunstvormen als rouwrituelen u uit. Dat doen ook de gedichten op de banners langs de route. De bijeenkomst is op zondag 29 oktober van 17.00 uur tot 20.00 uur.

Voor het eerst is ‘het kinderhofje’ een monument voor overleden kinderen opgenomen in de route. In juni van dit jaar hebben Yvette Huitema en Jeanette van der Meij burgermeester Sebastiaan van ’t Erve bereid gevonden dit monument te onthullen. Er wordt inmiddels een tweede plek gerealiseerd.

Kunstenaars staan met hun rituelen op de met fakkels verlichtte route. Wandelend langs de route ontmoeten mensen elkaar bij nieuwe en vaste onderdelen als namen schrijven in het zand, planten van bolletjes, luisteren naar koren, gedichten voordragers en een verhaal-vertelster. Jonge mensen van de scouting vormen, net als voorgaande jaren, een erewacht bij de slachtoffers van de 2e w.o.

De afgelopen jaren is grote waardering geweest voor de gedichten, die langs de route hebben gestaan. Op de gedachtenis avond zelf staan dit keer zes gedichten op banners in het licht. Na deze avond zal de route aangevuld worden met een twaalftal gedichten: een keuze uit voorgaande jaren. Gedurende de maanden november, december en de eerste week van januari in het nieuwe jaar blijven deze staan.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.