SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Waarom geven zoveel mensen schade niet op bij hun autoverzekering?

LOCHEM - Daar zit je dan, met een vers gekraste deur of een deuk in de bumper. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar de financiële gevolgen kunnen soms flink uitpakken. Je eerste gedachte? Meld het bij de autoverzekering. Maar dan hoor je dat vervelende stemmetje in je achterhoofd: "Wat als mijn premie omhoog schiet?". En dat is precies waar het schoentje knelt voor velen.

Stel je voor: je hebt al jaren zonder problemen gereden. Maar één moment van onoplettendheid en het is gebeurd. En naast de emotionele schok, komt ook de angst voor de gevolgen. Een schadeclaim kan leiden tot een hogere premie. Vooral als je schadevrije jaren verliest, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Niemand zit te wachten op die onverwachte kostenpost.

De afweging: schade claimen of zelf betalen?

Oké, je weet nu dat een schadeclaim je premie kan verhogen. Maar wat zijn eigenlijk de afwegingen bij het wel of niet claimen van schade bij je autoverzekering? Allereerst, kijk eens naar het schadebedrag. Is het een bedrag dat je zelf kunt en wilt betalen? Dan kun je ervoor kiezen om de schade zelf te vergoeden. Zo behoud je je schadevrije jaren en voorkom je een premiestijging.

Aan de andere kant, als je een flink bedrag moet ophoesten en je hebt niet de financiële middelen, dan kun je er beter voor kiezen om de schade toch te claimen. Maar let op: het is altijd slim om eerst even contact op te nemen met je autoverzekeraar of een vergelijkingssite zoals Pricewise om verschillende verzekeraars te vergelijken.

Samenvattend: wel of niet claimen?

Je auto is je trots en vreugde, en het laatste wat je wilt is dat hij beschadigd raakt. Maar als dat toch gebeurt, sta je voor een moeilijke keuze. Ga je de schade claimen bij je autoverzekering of betaal je het zelf? Het antwoord is niet zwart-wit. Je moet rekening houden met je eigen financiële situatie, de hoogte van de schade en de mogelijke gevolgen voor je premie.

Als je twijfelt, is het altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen. Sites zoals Pricewise kunnen je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Want ja, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met de juiste informatie kun je ervoor zorgen dat de financiële impact beperkt blijft. En dat rijdt toch een stuk lekkerder!

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.