SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Aflevering 8: Overdragen van historische kennis

GORSSEL - De Historische Vereniging De Elf Marken viert in 2023 haar 40-jarig jubileum. In die 40 jaar heeft de vereniging zich tot een van de belangrijkste culturele organisaties in de voormalige gemeente Gorssel ontwikkeld. Via vele kanalen informeert ze haar leden en overige bewoners over de historie van hun directie leefomgeving. Gedurende het hele jubileumjaar zal De Elf Marken u in meerdere afleveringen informeren over de geschiedenis van haar eigen vereniging. 

Ons Markenboek 

Het belangrijkste publicatie-medium is ‘Ons Markenboek’. Vanaf de oprichting van de vereniging in 1983 verschijnt dit boekje elk kwartaal. Het bevat naast verenigings-nieuws een aantal historische verhalen. Alle leden ontvangen het boekje keurig gratis thuisbezorgd. Voor niet-leden is het voor € 5,- te koop. 

Website 

Een tweede medium is onze website www.deelfmarken.nl met daarop veel verenigingsinformatie. Op de website zijn ook de verhalen uit oudere ‘Ons Markenboeken’ terug te lezen.

E-mailnieuwsbrief

Dan is er de e-mailnieuwsbrief met alle verenigingsnieuws, aankondigingen van lezingen en dergelijke. Ook publiceren we hierin korte historische feiten en gebeurtenissen. Op deze manier houden we onze leden permanent op de hoogte van wat er gaande is en vergroten we hun historische kennis van de eigen leefomgeving. Ook deze nieuwsbrieven kunt u op onze website teruglezen.

Lezingen

Gedurende het jaar organiseert De Elf Marken in de dorpen Epse/Joppe, Harfsen, Almen, Eefde en Gorssel een lezing over een historisch onderwerp. Leden hebben gratis toegang tot deze lezingen. Niet-leden zijn tegen een kleine vergoeding ook van harte welkom. In verband met ons 40-jarig jubileum zijn dit jaar niet-leden ook gratis welkom op onze lezingen.

Uitgeven van boeken

Dankzij de enorme kennis die door onze vereniging in de loop der jaren over de historie is verzameld was het mogelijk om een serie boeken uit te geven:

 • Almen, ten voeten uit
 • Eefde, een kroniek van een verknipt dorp*
 • Gorssel, van agrarische gemeenschap tot forensendorp*
 • Van Gerstlo tot Gorssel (i.s.m. Rabobank)
 • Harfsen, twee marken gemerkt (i.s.m. P.B. Harfsen)
 • Gemeente Gorssel door de jaren heen (i.s.m. Jumbo Gorssel)
 • Stoomtram Zutphen – Deventer*
 • Johan Derk van der Capellen tot den Pol*
 • De Voet Dwars
 • Kadastrale Atlas*
 • Boerderij en Veldnamen*
 • Familienamen- en stamboomonderzoek.* Er zijn inmiddels meer dan 20 boeken!

Boeken met * zijn nog te koop bij De Elf Marken of bij Boekhandel Bechtle in Gorssel.

Exposities

Het prachtig gerenoveerde tramstation is een ideale plek voor exposities. Deze zijn tijdens openingstijden binnen en op andere tijden vanaf buiten te bewonderen. Een belangrijke recente historische expositie was die over Johan Derk van der Capellen. Ook aan kunstenaars wordt de gelegenheid gegeven om hun kunstwerken in het tramstation te exposeren. 

Genealogische dag

De genealogische werkgroep onderzoekt vrijwel elk jaar een bekende familienaam uit ons werkgebied. Tot nu toe zijn meer dan 20 familienamen onderzocht. Het resultaat wordt vastgelegd in een boek. Tijdens de jaarlijkse genealogische dag wordt het resultaat van het onderzoek aan de betreffende familie en geïnteresseerden gepresenteerd. Mede door de aanwezigheid van diverse standhouders kunnen bezoekers ook algemene kennis verzamelen over genealogische onderwerpen.    

Cursussen streektaalschrijven

Een van onze bestuursleden is expert op het gebied van streektaal. Hij verzorgt onder anderen cursussen ‘schrijven in streektaal’. Hiervoor blijkt grote belangstelling te bestaan.

Excursies

De vereniging heeft voor haar leden tot voor kort jaarlijks een busexcursie naar een historische bestemming in Nederland georganiseerd. Vanwege de coronapandemie is dit de laatste paar jaar niet meer gebeurd. 

Wandelingen

Denk hierbij aan de wandelingen langs historische gebouwen en plekken die recent in Joppe, Harfsen en Eefde zijn gehouden. Deze zijn vooral bedoeld voor nieuwe inwoners om hen kennis te laten maken met de historie van hun dorp en met De Elf Marken. Ook anderen zijn bij de wandelingen van harte welkom 

Fietstochten

Incidenteel worden ook fietstochten georganiseerd. De meest recente is die langs archeologische plekken ten noorden van Epse.                      

Videovoorstellingen

De Elf Marken beschikt over een groot aantal films/video’s die een beeld scheppen van het verleden van ons werkgebied. Een aantal keren per jaar vertonen wij enkele van deze video’s in het Tramstation.   

Lokale weekbladen

Ook publiceren we zo af en toe in de lokale weekbladen. Op deze manier hopen we ook niet-leden te bereiken en hen van de vele activiteiten van De Elf Marken op de hoogte te brengen. Wellicht zijn zij de toekomstige leden en vrijwilligers.  

Canon Lochem

De Historische Vereniging De Elf Marken heeft samen met het Historisch Genootschap Lochem de canon van de Gemeente Lochem samengesteld. Deze canon is te vinden op www.mijngelderland.nl.  

Tot slot

Dit overzicht zal vast niet compleet zijn. Bovendien worden er regelmatig nieuwe initiatieven ontplooid. In de volgende aflevering zullen we meer in detail ingaan op de diverse publicaties van De Elf Marken. 

Wilt u meer te weten komen over de huidige Historische Vereniging De Elf Marken, ga dan naar www.deelfmarken.nl. Op deze website kunt u zich ook aanmelden als lid.  

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.