Jubileum 75 jaar Zweverink Muziek wordt groots gevierd

Jubileum 75 jaar Zweverink Muziek wordt groots gevierd

Dit jaar bestaat de muziekwinkel van Dinie Zweverink 75 jaar en dat wordt gevierd met verschillende festiviteiten door het gehele jaar heen. Door heel het land heen is de winkel een begrip. Mensen komen niet alleen uit de regio, maar ook uit Enschede en zelfs Noord-Holland voor de expertise van Dinie en haar zoon Arvid.

In 1948 begon (groot)vader Jan met de winkel. Zijn passie voor muziek maken en zijn beroep in de fijnmechanica, leidde ertoe dat Jan begon met het repareren van accordeons. Jan was zelf lid, en later zelfs dirigent, bij de Accordeonvereniging Concordia Lochem en de techniek achter het instrument sprak hem enorm aan. Van hieruit is hij zijn kennis ook gaan gebruiken voor het verkopen van het instrument en zo is de winkel ontstaan. Bij zowel Dinie als haar zoon Arvid was het niet vanzelfsprekend dat zij de winkel zouden overnemen. 

 | LGLD

Niet gepland, maar zouden nu niet anders meer willen

In eerste instantie was het de bedoeling dat het jongste broertje Arjan van Dinie de zaak van hun vader op den duur zou gaan overnemen. Doordat beide ouders op jonge leeftijd kwamen te overlijden, en Dinie net was bevallen van Arvid, was het Dinie die de zaak draaiende hield. Hierop besloot Arjan dat Dinie beter geschikt was om de winkel over te nemen. Dinie had immers ook een passie voor de muziek en het instrument. Ze gaf al les en was net als haar vader lid van de muziekvereniging. 

Arvid speelt niet zoals zijn voorgangers het instrument, maar wilde wel altijd graag in een winkel werken. Hij was 17 jaar, toen hij aan zijn BBL opleiding zou beginnen. Twee dagen voor zijn start bij het stagebedrijf, kreeg hij te horen dat deze niet door kon gaan. Bij Dinie was op dat moment net de zaterdaghulp gestopt en gekscherend zij Dinie, dat Arvid wel bij hen in de winkel kon werken. Hoewel dit nooit de bedoeling van Arvid was, is hij nu enorm blij dat dit zo gelopen is. 

Net een beetje anders

Hoewel de winkel vol ligt met instrumenten, en ze eigenlijk wel een grotere ruimte zouden kunnen gebruiken, willen Dinie en Arvid dat juist niet. Ze willen de huiselijke sfeer van deze winkel niet kwijt. Mensen komen graag terug en vanuit het hele land. “Want in Lochem hebben ze ook heel veel en werken ze net een beetje anders.” Horen ze vaak van klanten. Arvid haalt veel voldoening uit het zoeken en vinden van merken die misschien wat minder bekend zijn, maar wel de juiste prijs-kwaliteitverhouding hebben. 

 | LGLD

Steirisch weekend

Dinie heeft op 24 juni al een festival georganiseerd vanwege het 75 jarige bestaan van de winkel en dat zet ze door in het weekend van 7 en 8 oktober bij de Heksenlaak in Zwiep. Dit keer staat het festival geheel in het teken van de steirische harmonica. Bekende gasten als Oostenrijker Florian Michlbauer, die een speciale lesmethode heeft geschreven voor dit instrument, en Johannes Petz zullen dit weekend op beide dagen overdag workshops geven voor dit bijzondere instrument.

De steirische harmonica heeft een heel speciaal, eigen geluid. Met name de bastonen zijn heel uniek, waardoor het haast lijkt alsof er een tuba in verstopt zit. De muziek van de harmonica is typisch Alpen volksmuziek. Het belooft dan ook een echt Oostenrijks volksmuziek weekend te gaan worden. Zondagmiddag om 13.30 is er een gratis workshop voor beginners/geïnteresseerden. Hiervoor kun je je aanmelden. Zondagavond is een concertavond. Het gelegenheidsorkest laat van zich horen, evenals de deelnemers van de workshops. Natuurlijk zal speciale gast Florian Michlbauer ook van zich laten horen. Heerlijk om even rond te snuffelen en kennis te maken met de muzikale wereld van de harmonica. Het gehele programma is te vinden op www.zweverinkmuziek.nl

Voor december heeft Dinie ook nog leuke activiteiten gepland, maar daar komen we ter zijner tijd op terug.

Als je wat zoekt…

Wat in 1948 begon als een accordeon winkel is nu een complete winkels vol instrumenten, kennis en ervaring. Vroeger kwamen ze voor Jan, dat werd ‘Als je wat zoekt moet je bij Dinie zijn’. En nu vragen klanten waar Arvid is…

Geen ‘echte’ verkopers, maar gewoon mensen willen helpen

Terwijl we bezig zijn met ons interview, gaat de winkel natuurlijk gewoon door. Een vrouw komt binnen met haar arcordeon. Ze vraagt of er even naar gekeken kan worden en ze wil graag les krijgen. Dinie speelt een deuntje en hoort direct wat het probleem is. Terwijl Arvid het instrument uit elkaar haalt, maakt Dinie de afspraak voor de eerste les. Dinie kijkt trots naar haar zoon, die de mevrouw de binnenkant van het instrument laat zien. Het probleem is gelukkig snel te verhelpen met een onderhoudsbeurt. “Hij is dus al de derde generatie die dit doet. Het is zo mooi om te zien hoe hij het doet en erover praat met de mensen. Aldus trotse moeder Dinie. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.