Gastvrouw bij museum STAAL

Gastvrouw bij museum STAAL

Als gastvrouw van museum STAAL (STAringALmen) is het altijd fijn om enthousiaste bezoekers te mogen ontvangen. Het is helemaal een feestje wanneer je een hele buurt uit Laren mag verwelkomen.

Moe, warm en dorstig van de fietstocht naar Almen kwam de groep het museum binnen. Toch was er in de salon aandacht voor het verhaal van Antoni Christiaan Winand Staring (1767-1840). De man die vanaf 1791 woonde op het landgoed de Wildenborch nabij Vorden en die liederen, gedichten en verhalen schreef, waaronder het gedicht ‘de Hoofdige Boer’ zoals nu het hotel in Almen heet. In de kerk tegenover het museum trouwde Staring met zijn eerste vrouw. A.C.W. Staring was veel in de natuur en had grote belangstelling voor bomen. Hij studeerde botanie om zich voor te bereiden op het beheren van zijn landgoed. Hier liet hij een school bouwen waar onderwijs werd gegeven aan pachtkinderen en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de landbouw. 

In de salon ligt een groot vloerkleed met een afbeelding van de bijzondere boom de Sassafras, op het behang op de muur zijn vijf vogels te zien en het stof van de bekleding van de stoelen bloemen en planten die veel te zien waren op zijn landgoed.

Na iets drinken met een koek ging de groep het museum verkennen. Favoriet in het museum was wel de schommelzaal waar al schommelend genoten werd van beelden van het Staringkoepeltje in de vier seizoenen en op de bovenverdieping de bijzondere stamboom van de familie Staring. Bij de kinderen viel de speelzolder en de kinderpuzzel in de smaak.

Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum de tijdelijke tentoonstelling ’Bomen over Bomen, door het museumbos de bomen zien’. Er werden werken bekeken van schilder Koekoek, foto’s van Geert de Groot, houtwerk van het Walhallab, de Vetweide en Stef Kreymborg en een video over het landgoed De Velhorst, verteld door de Almense boswachter. Vooral de ‘Steltlopers’, de houten kastjes met fraaie binnenbekleding van Studio- K, kregen veel waardering. In de kerk was het kunstwerk ‘ een Bos van Draad door Sara Vrugt te bewonderen, een door meer dan duizend mensen geborduurd bos.

Na een bezoek aan het toilet, met een wand van levend mos, stapte de groep weer op de fiets naar Laren.

“Een hele mooie belevenis” was een veel gehoorde reactie.

Enthousiast geworden en ook graag het museum bezoeken. Voor meer informatie: www.museumstaal.nl

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.