Streekproduct van de Velhorst

Streekproduct van de Velhorst

In de Achterhoek, ten zuidoosten van Almen en nabij het historische stadje Lochem, vind je landgoed Velhorst. Hier kun je genieten van alle rust en schoonheid van de natuur. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Op de Velhorst worden ook streekproducten gemaakt zoals de appelcider van Cider Drinks.

Cider is in de rest van Europa een populaire drank. In Nederland is cider in opkomst maar bij veel mensen toch nog redelijk onbekend. Daarom zijn wij langs gegaan bij Cor Bernard van Cider Drinks en hebben hem wat vragen gesteld over het nog wat onbekende drankje.

Wat is cider?

Cider is een licht alcoholische drank. Echte ciders zoals die van ons, worden gemaakt van 100% appels. De term appelcider is dan ook eigenlijk dubbelop. Dat is net zoiets als ‘druivenwijn’.

Is cider een sterke drank?

Nee, cider is een licht alcoholische drank. Een heerlijk verfrissend drankje.

Hoeveel procent alcohol zit er in cider?

Dat kan variëren van ca. 4% tot 9% alc.

Hoe wordt cider gemaakt?

Cider wordt gemaakt van appels en is gegist appelsap. Door de gist wordt het suiker uit de appelsap tot alcohol omgezet. Hierdoor wordt de cider houdbaar. Door de vergisting ontstaan er ook bubbels waardoor de cider mousserend wordt.

Bestaat er ook Nederlandse cider?

Een bekende bierbrouwer heeft twee Nederlandse ciders op de markt gebracht. Daarnaast zijn er ook Nederlandse ciders met een onderscheiden kwaliteit. Waaronder onze eigen ciders van Cider Drinks. Deze zijn verkrijgbaar in enkele restaurants, speciaalzaken en via de webshop van Cider Drinks.

Waar wordt cider gemaakt?

Wij maken onze ciders gewoon hier in de Achterhoek. Om precies te zijn op landgoed De Velhorst nabij het historische stadje Lochem. Hier hebben wij een boomgaard met Engelse appelrassen die speciaal geschikt zijn voor het maken van cider.

Zijn de ciders van Cider Drinks biologisch?

Wij maken onze ciders van 100% appels. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt. Ook wordt geen water, koolzuur of concentraat toegevoegd. De bubbels zijn 100% natuurlijk.

Kun je cider als droog of zoet omschrijven?

In ons assortiment hebben wij droge, medium en zoete ciders.

Is cider hetzelfde als bier?

Qua alcoholpercentage is cider te vergelijken met bier. En net als bier is cider heerlijk dorstlessend. De gebruikte ingrediënten en smaakbeleving zijn evenwel verschillend.

Kun je cider combineren met eten?

Cider leent zich net als witte wijn goed bij vis en witte vleesgerechten. Cider kan ook goed worden verwerkt in gerechten.

Uit wat voor glas drink je cider?

Dat hangt van de gelegenheid af. Uit een champagne glas bij recepties of chique gelegenheden. Uit een tulp- of wijnglas bij het eten. En voor de lekkere dorst uit een fluitje of longdrink glas.

In welke vorm is cider verkrijgbaar?

Goede ciders komen in representatieve champagneflessen van 0,375 ltr. en 0,75 ltr.

Waar is cider mee te vergelijken?

Cider is te vergelijken als een licht alcoholisch (en betaalbaar) alternatief voor prosecco, rosé, witte wijn of champagne.

Hoe bewaar je cider?

De beste plaats om cider te bewaren is een koele en donkere plek.

Hoe lang kun je cider bewaren?

De ciders van Cider Drinks zijn tot ten minste 5 jaar na het oogstjaar houdbaar en ontwikkelen zich net als goede wijnen op de fles. Dit wordt op het etiket vermeld.

Kun je cider ook voor cocktails gebruiken?

Ja, cider wordt in veel cocktails gebruikt. Vooral in cocktails die een verfrissende smaak behoeven wordt cider gebruikt. Cider met een scheutje Aperol is een goed voorbeeld.

Heb je nog meer vragen over appelcider of Cider Drinks? Neem dan contact met ze op. Maar het beste antwoord krijg je door gewoon eens een flesje cider te proberen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.