Met de Dommerholtveer van Gorssel naar de  overkant

Met de Dommerholtveer van Gorssel naar de overkant

De IJssel vormt de grens tussen Gelderland en Overijssel. Aan deze IJssel ligt het dorp Gorssel met aan de overzijde het dorpje Wilp. Waterwegen als de IJssel waren vroeger van groot belang voor de bewoners. Nog meer dan bijvoorbeeld de landwegen. Het is ook niet voor niets dat Hanzesteden als Zutphen en Deventer aan het water liggen. 

Aan de Gorsselse kant ligt de aanlegplaats "Dommerholt". Hier vaart de veerboot ‘Dommerholtveer’ dagelijks vanaf eind april tot en met eind oktober over de IJssel tussen Gorssel en Wilp. De veerboot leent zijn naam aan de Dommerbeek, dat op die plek uitstroomt in de IJssel. ‘Dommerholt’ was destijds een boerderij met herberg en veerhuis. In 1927 werd deze opgesplitst in een boerderij en een café. Het café kreeg toen de naam De Houtwal en de boerderij bleef Het Dommerholt heten. 

 | LGLD

Tot 1962 voer er een houten veerboot over de IJssel. Nadat er jaren geen pont heeft gevaren over de IJssel besloot de gemeente in 1989 de veerboot weer in werking te stellen. Drie jaar later nam Van der Velde BV dit van de gemeente over. De huidige veerboot vaart alweer sinds 1997 mee. Op de veerboot nemen momenteel, afwisselend van elkaar, twee schippers je mee over de IJssel. Het is een tocht van ongeveer drie minuten over een afstand van zo’n 300 meter. Ze varen op aanvraag. bij mooi weer kunnen er wel ruim duizend wandelaars en fietsen gebruik maken van de oversteek. 

Vanuit Gorssel naar Wilp, kom je uit op de Wilpse Klei. Een natuurgebied dat aan de andere kant van de IJssel ter hoogte van boven aan Epse tot onderaan Gorssel loopt. Het is een oud cultuurlandschap gekarakteriseerd door kolken, wilgen, meidoornhagen en grasdijken. Een natuurgebied dat uiterst geschikt is voor een mooi stukje wandelen en fietsen. In het seizoen is de oversteek enorm in trek bij zowel lokale recreanten als toeristen die graag een stukje willen wandelen en fietsen, maar een omweg van 30 kilometer te ver vinden. Via de ‘Dommerholtveer’ worden het fietsknooppunt 27 in Gorssel en fietsknooppunt 17 in Wilp met elkaar verbonden. Vanaf hier kan men gemakkelijk de weg vervolgen naar Deventer, Zutphen of het recreatiegebied Bussloo. 

Dagelijks kun je tussen 09.30 en 18.00 met de ‘Dommerholtveer’ naar de overkant.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.