Geschiedenis Lochem leeft voort op nieuwe locatie

Geschiedenis Lochem leeft voort op nieuwe locatie

Een museum waar je gratis naar binnen mag. Waar vind je dat nu nog? Nou, in Lochem dus. En niet zomaar een museum. Het is een museum dat volledig bestaat uit de privécollectie van één man. Het Liberation Museum is begin dit jaar verhuisd naar haar nieuwe locatie aan de Markt 2, boven de VVV Lochem. Voor de mei viering en herdenking is het museum toen al stilletjes open gegaan, maar Berry Swarthoff legt momenteel samen met de andere vrijwilligers nog de laatste hand aan de invulling.

Al vanaf jongs af aan is Berry geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Door de verhalen van zijn vader en schoonvader leerde hij veel kennen. Zijn vader vertelde veel over de oorlog en de eerste spullen kreeg hij dan ook van hem. Dit groeide in de loop der jaren uit tot een collectie die nu een heel museum vult. Berry’s interesse was gewekt, en hij ging op de fiets de boerderijen af om te vragen of ze nog spullen hadden uit de oorlog en over de verhalen. Met een metaaldetector ging hij dan op zoek. Via zijn vrouw Yvonne, en zijn schoonvader leerde hij veel mensen kennen uit Canada. Zij waren na de oorlog geëmigreerd. Bij zijn schoonouders woonden veel veteranen en die kwamen mee naar Nederland als zijn schoonouders op bezoek kwamen. Elk jaar werden dit er steeds meer en zo heeft Berry alle bevrijders van Lochem persoonlijk leren kennen. 

Niet zomaar spullen

Het museum gaat dus veel verder dan alleen de spullen die er tentoongesteld liggen. Het zijn de verhalen die erachter liggen. Alles heeft een verhaal, een persoon, een bevrijder die ermee verbonden is. En Berry kan dat verhaal prachtig op de verbeelding brengen. Berry is altijd benieuwd naar de achtergrond. Als hij een foto toegestuurd krijgt, dan wil hij weten waar die is genomen, wie zijn de mensen op de foto of waar is materiaal vandaan gekomen of naar toe gegaan. Want meestal zijn het foto’s van mensen met een voertuig of wapen uit die periode. 

Doordat Berry de bevrijders persoonlijk heeft gekend, kan hij ook op een boeiende manier de verhalen in leven houden. Dat is ook het doel van Berry. Zorgen dat de geschiedenis niet vergeten wordt. Het zijn immers mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden en hun leven hebben gegeven. Dat mag niet verloren gaan. Als Berry begint te vertellen, voel je meteen zijn passie en kennis. Het is dan ook niet gek dat veel scholen en kinderen langs komen of dat Berry bij hen op bezoek komt. Kinderen luisteren aandachtig en vaak komen zij later nog eens terug met hun ouders. En dan vertellen zij al die verhalen door, die ze van Berry geleerd hebben. 

Belangrijk voor Lochem

Berry en zijn vrouw Yvonne hebben veel betekend voor Lochem en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen halen zijn veel Canadezen en Britten naar onze gemeente, ze hebben ook nog eens het enige museum van de stad Lochem opgezet. Een museum dat nog altijd geheel gratis is. Ze werken enkel met vrijwilligers en blijven bestaan op een vrije gift. De vader van Berry leeft nog en is ook met enige regelmaat in het museum te vinden. Hij vindt het prachtig wat zijn zoon heeft neergezet. 

Een bezoek begint meestal beneden bij het inspiratiepunt van de VVV Lochem. Daarna gaan ze naar boven en loop je als luisterend naar alle bijzondere verhalen door het museum. Na het bezoek kun je even een kijkje nemen in de VVV, voor nog meer moois over de gemeente Lochem.

Lest we forget

Wil je ook een steentje bijdragen aan het voortzetten van onze geschiedenis? Draagt u het Liberation Museum Lochem ook een warm hart toe?Wij hanteren geen entreegeld om het voor iedereen toegankelijk te houden, des te meer doen we een beroep op u! Er is geld nodig om onze rekeningen te betalen.Wilt u ook donateur - sponsor worden? Stort dan een bedrag(je) op NL39RBRB0778212289 t.n.v. Liberation Museum Lochem onder vermelding van ‘bijdrage het museum’.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.