Omwonenden windmolenplan bundelen krachten onder de naam Slagkracht XYZ

Omwonenden windmolenplan bundelen krachten onder de naam Slagkracht XYZ

Het plan voor drie windmolens van 280 meter hoog aan de Papenslagweg op het grensgebied van Lochem en Markelo zorgt al enige tijd voor verdeeldheid onder de bewoners in het omliggende gebied. Onder de naam Slagkracht XYZ heeft zich inmiddels een grote groep mensen verzameld die zich zorgen maken over het plan. De windmolens kunnen meteen als hoogste windmolens op land worden aangemerkt op een afstand van slechts 400 meter van omwonenden. “Dit heeft een enorme impact op de buurtschappen Stokkumerbroek, Markelosebroek, Exel en Laren.

Hoewel er nog geen landelijke nieuwe richtlijnen zijn, hebben de initiatiefnemers van dit plan inmiddels toch een principeverzoek ingediend bij de gemeente Lochem en daarmee een eerste stap genomen naar de realisatie van Plan Papenslagweg”, geeft een woordvoerder van de stichting in oprichting aan.

Gevolgen

Slagkracht XYZ neemt geen genoegen met de informatie verstrekt door de windindustrie en overheid over de mogelijke gevolgen van hoge windturbines voor mens, dier en het milieu. Ondanks theoretisch onderzoek van het RIVM en technische informatie van windturbine-producenten, is er volgens de stichting geen praktisch onderzoek gedaan naar de effecten op de omgeving, zoals de Papenslagweg. Omwonenden uiten steeds meer bezorgdheid over overlast en gevaren van industriële windturbines. Slagkracht XYZ wil feitelijke kennis en onafhankelijk onderzoek naast de informatie van de windindustrie kunnen leggen.

Garanties

Op dit moment kunnen er volgens Slagkracht XYZ geen harde garanties worden gegeven over de impact op gezondheid, dieren en flora, maar zal  het landschap, dat bekend staat als een stilte- en broedgebied voor zeldzame vogels, ingrijpend veranderen. Slagkracht XYZ wil in gesprek met beleidsmakers om te praten over garanties, aansprakelijkheid en zorgplicht voor burgers, maar ook alternatieven bespreken. De stichting vraagt zich af of de samenleving de mega windturbines en hun gevolgen moet accepteren als er andere opties beschikbaar zijn.

Ondersteuning

In de afgelopen vergadering van de Slagkracht XYZ zijn de concept-statuten van de op te richten stichting goedgekeurd. Deze zullen binnenkort notarieel worden bekrachtigd, waardoor de stichting in de toekomst rechtszaken kan voeren. De stichting wil omwonenden ondersteuning gaan bieden bij bijvoorbeeld bezwaarschriften en planschade. Mensen die op de hoogte willen worden gehouden kunnen zich per e-mail aanmelden voor een nieuwsbrief of de stichting volgen op Facebook.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.