Aflevering 6: De Elf Marken onderdak

Aflevering 6: De Elf Marken onderdak

In de vorige aflevering hebben we verteld over de eerste jaren waarin de nieuwe vereniging nog geen eigen onderkomen had. Het eerste plekje was op de zolder van Ons Huis in Almen, gevolgd door het zogenaamde Richtershuis in Harfsen. Het derde en huidige onderkomen is echt een schot in de roos, namelijk het historische tramstation in Gorssel.

Het Tramstation

Na vele jaren van plannen maken was het in 1925 eindelijk zover. De aanleg van de tramlijn Deventer-Gorssel-Zutphen werd echt gerealiseerd. Deze tramlijn was een aanvulling op de lijn Zutphen-Emmerich. In 1925 verleende de gemeente de vergunning voor de bouw van een tramstation aan de Van Capellenweg in Gorssel. Voor de bouw heeft het treinstation in Waulsort (België) model gestaan. In oktober 1926 was het gebouw gereed voor ingebruikname. De spoorlijn was helaas geen lang leven beschoren. Vlak voor de bevrijding in april 1945 bliezen de Duitsers de gecombineerde spoor- en trambruggen over het Twentekanaal op. De trambrug is na de oorlog niet hersteld, daarmee kwam een einde aan de spoorlijn Deventer-Zutphen en verloor het tramstation in Gorssel haar functie. 

 | Historische Vereniging  ‘De Elf Marken’

Diverse bewoners

Meteen na de oorlog maakte de vereniging ’t Nut van het gebouw gebruik voor het geven van de cursus handvaardigheid voor de jeugd. Daarna was een handelaar in grondstoffen en chemicaliën er enkele jaren gevestigd. Maar toen de gemeente het gebouw in 1949 van de Gelderse Tramwegen (GTW) voor ƒ 4950 overnam moest deze handelaar vertrekken. De gemeente had andere plannen, maar wist deze niet te realiseren met als gevolg dat het gebouw jarenlang leeg bleef staan. Pas in 1967 trok tennisclub LTC-Gorssel in het gebouw, maar ook de tennissers vertrokken weer in 1975. Van 1978 tot 2000 huurde de Postduivenvereniging samen met de Wandelvereniging het gebouw. Toen was er weer leven in de tent met postduivenshows en regelmatig inkorven van duiven. De verenigingen betaalden echter maar het symbolische bedrag van ƒ 1.- per jaar aan huur. De gemeente zocht een betere huurder en zegde de huur op. Het gevolg was dat in 2000 het gebouw weer leeg kwam te staan. 

Valkenburg ZH

In 2001 meldde het smalspoormuseum in Valkenburg bij Leiden zich. Ze wilden het gebouw kopen, afbreken en in Valkenburg (ZH) weer opbouwen. Dat wilde de gemeente niet, want het gebouw was sinds 1995 een gemeentelijk monument. De gemeente wilde het gebouw een lokale bestemming geven door bijvoorbeeld de VVV erin onder te brengen. Het Valkenburgs museum heeft daarna besloten om een nieuw station te bouwen, exact naar voorbeeld van het Gorsselse gebouw. Dat is hun gelukt en in 2013 werd hun gebouw geopend. Als je daar op bezoek gaat en je vertelt dat je uit Gorssel komt, dan word je meteen gebombardeerd tot eregast.

De Elf Marken

De Historische Vereniging was in 2004 in het Richtershuis in Harfsen uit haar jasje gegroeid en was op zoek naar een ruimer onderkomen. De Historische Vereniging in een historisch gebouw dat sprak iedereen wel aan. Maar De Elf Marken gaf bij de gemeente wel aan dat ze alleen interesse had indien het gebouw aangepast en vergroot zou worden. Onder leiding van Willy Holtslag-Harkink, geassisteerd door Piet Staal en Henk Bruil, begon een lange periode van plannen maken, zoeken naar geldschieters, lobbyen, onderhandelen en nog veel meer. Langzaam maar zeker lukte het om alle neuzen in de goede richting te krijgen. Verschillende partijen waren bereid om een forse financiële bijdrage te leveren om dit monumentale gebouw op te knappen en een bijpassende bestemming te geven. Uiteindelijk heeft de gehele renovatie, het glazen omhulsel en de aanbouw meer dan € 500.000 gekost. Woningbouwvereniging Spectrum Wonen (nu Viverion) werd eigenaar en De Elf Marken huurder van het gebouw. Op 28 oktober 2011 kon het fraai gerenoveerde tramstation in aanwezigheid van terecht trotse Willy Holtslag-Harkink en veel genodigden en belangstellenden worden geopend. De Elf marken maakt sindsdien naar volle tevredenheid gebruik van dit unieke gebouw. 

Volgende aflevering

In de zevende aflevering zullen we ingaan op de diverse activiteiten binnen de vereniging. Wilt u meer te weten komen over de huidige Historische Vereniging De Elf Marken, ga dan naar www.deelfmarken.nl. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.