Het witte goud van Lochem vind je hier

Het witte goud van Lochem vind je hier

Traditioneel loopt het aspergeseizoen van half april tot en met eind juni. Dat betekent dat we momenteel midden in het seizoen van dit ‘witte goud’ zitten. In de omgeving van Lochem kun je op meerdere plekken deze groenten kopen, maar de bekendste plek is wel die van teler Ten Broeke in Laren.

De oorsprong

Asperges kent zijn oorsprong in het oude Egypte 5000 jaar voor Christus en werden later door de Romeinen gebruikt voor medische doeleinden. Zo wordt geneeskrachtige werking toegekend als medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Net als andere groenten zijn ze gezond en goed voor je. Zo zijn asperges zeer rijk aan vitamine C en zijn vochtafdrijvend. Pas veel later werd de asperge toegepast in de culinaire sector. Na de val van het Romeinse Rijk ging ook voor een groot deel de aspergeteelt in Europa verloren. Uiteindelijk vond het via Spanje en Frankrijk zich weer een weg terug in de Nederlandse keuken.

Al 627 jaar werkt de familie Ten Broeke op dezelfde landbouwgrond. In 1991 begonnen Gerard en Dilly met de aspergeteelt. Zij hebben ruim 33 jaar ervaring met asperges. Van jongs af aan helpt zoon Luuk mee in het bedrijf. Hij heeft hiermee ook de passie voor de asperges ontwikkeld en wil dan ook graag in de voetsporen van zijn ouders treden. Sinds 2018 is Luuk bij de maatschap gekomen. Hierdoor gaat de boerderij al sinds 1396 van vader op zoon.

De teelt

In februari beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen op boerderij Ten Broeke. Het begint met het op ploegen van de aspergebedden. Als de bedden weer perfect recht staan, wordt het afgedekt met zwart-wit folie en thermofolie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren. 

Begin april worden de eerste asperges verwacht. De vroege asperges worden als eerste gestoken, halverwege het seizoen gaan ze over op de late asperges met alleen het zwart-wit folie. Het seizoen eindigt altijd op 24 juni met Sint Jan. De folie wordt weer opgerold zodat de asperges doorgroeien tot ongeveer oktober. Hierdoor worden de voedingsstoffen opgeslagen in de aspergewortels voor het jaar erop. “Zo zijn wij niet alleen in de maanden april, mei en juni met asperges bezig, maar het hele jaar door.” 

“Wij telen de asperges op een duurzame manier en zoeken elke keer weer naar nieuwe duurzame oplossingen.” Met onder andere mechanische onkruidbestrijding, diverse werktuigen die op stroom lopen en zonnepanelen zodat er geen energieverbruik is. Naast asperges heeft de familie Ten Broeke ook een akkerbouw tak met onder andere suikerbieten, gras, graan en mais.

Steken

Een aspergeplant kan wel acht tot 10 jaar op hetzelfde veld worden geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente weer nieuwe stengels. Witte asperges worden geoogst als ze nog onder de grond zijn, dit wordt het steken van asperges genoemd en gebeurt net op het moment dat het kopje van de asperge boven de grond zou gaan steken. Als de stengels boven de grond komen verkleuren ze van violet naar groen. Een speciaal mes wordt tot het handvat in de grond gestoken en schuin richting de asperge. Met de andere hand voel je naar het kopje en dan kun je steken. De verse oogst wordt zo snel mogelijk koel bewaard en gesorteerd. Hierna kunnen de asperges de verkoop in.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.