SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Bijzondere tentoonstelling Uitleenmuseum StOK in Lochem

LOCHEM - In Lochem loopt tot eind juni een alleraardigste en bijzondere tentoonstelling over de inzet van kinderboeken als reclame in de vorige eeuw. Slimme Gelderse fabrikanten ontleenden hun verkoopsuccessen aan het veroveren van kinderharten. Met iconische  reclamefiguurtjes, zoals Piet Pelle van Gazelle of Flipje Tiel van De Betuwe. Kinderen waren dol op het verzamelen van mooie plaatjes en boekjes en zorgden er wel voor hun ouders de juiste merken kochten. 

Opening Tentoonstelling Uitleenmuseum StOK

Een hilarisch moment. Wethouder Wendy Goodin drukte op de knop en Piet Pelle reed op zijn Gazelle dwars door de muur. Met een koe op zijn hielen. Met dat kostelijk nagebootste tafereeltje was de tentoonstelling Plaatjes sparen en boekjes vergaren geopend. Op donderdag 1 juni was het even feest bij de SNS Bank in Lochem. "Oude verhalen over hoe het vroeger was moeten verteld blijven worden – zo vond Wendy Goodin – voor de jongere generatie en voor haar eigen generatie. Belangrijk om van te leren. Zulke oude verhalen vind je ook terug in de reclameuitgaven voor kinderen van toen. "Die manier van reclame maken werkte goed, stimuleerde het lezen, want kinderen hielden en houden van verzamelen. Een mooi tijdsbeeld, knap neergezet door vrijwilligers van het StOK Uitleenmuseum." Aldus Wendy Goodin, die vond dat wij juist nu creatieve stimulansen moeten bieden aan kinderen om goed te leren lezen. Dat maakt de tentoonstelling leerzaam en actueel. 

In de expositie vinden we onder meer ook Arretje Nof van Calvé, Piggelmee van Van Nelle, Flip en Flap van Douwe Egberts en vele andere indertijd vertrouwde reclametypetjes. Het vrijwilligersmuseum wijst erop dat de verleidingen van televisie en nieuwe media destijds niet bestonden. Lezen was toen nog het fijnste tijdverdrijf. 

De tentoonstelling loopt tot en met 29 juni van maandag tot en met zaterdag bij de SNS Bank aan de Molenstraat 46. De expositie wordt vervolgd in het Stadshuus bij StOK. Zie www.stichtingtoudekinderboek.nl.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.