Lochemse Nick Jansen scoort hit in Maleisië
Nick Jansen bij een radiozender.

Lochemse Nick Jansen scoort hit in Maleisië

Nick Jansen is opgegroeid in Lochem, maar woont nu in het tropische Maleisië. Daar zit hij niet bepaald stil. Want hij heeft een muzikale hit gescoord in het land. Dit onder zijn creators-naam Global Gibbon. Hoe maakt een Lochemer een hit in een land dat op twaalf uur vliegen van Nederland ligt? We vragen het aan hem! 

Voordat we het over je hit gaan hebben, hoe ben je in Maleisië terecht gekomen?

“In 2016 ben ik naar Maleisië op vakantie geweest met mijn ouders - ik was toen 15 jaar oud. We hebben door het hele land gereisd en het was geweldig. Een van de plekken die we bezochten was Batang Ai, een stuwmeer met verschillende ‘Longhouses’ diep in de jungle. We zijn hier een paar nachten verbleven bij de lokale Iban stam. Dit heeft zo'n impact op mij gehad dat me deze trip en ervaring altijd is bijgebleven. Na terugkeer in Nederland na de vakantie bleef ik altijd maar denken over Batang Ai, en de grotere stad in de buurt van Kuching. Ik wilde hiernaar terug. Ik ben toerisme gaan studeren in Breda (toen de NHTV). In 2011, in mijn derde jaar, moesten we op stage voor zes maanden. Ik heb toen een mail gestuurd naar het bedrijf (Borneo Adventure) dat onze trip naar Kuching en Batang Ai had verzorgd van al die jaren ervoor met de vraag of ik mijn stage bij dit bedrijf mocht doen. Dit mocht en zo vloog ik op 20-jarige leeftijd voor zes maanden naar Maleisisch Borneo. Tijdens deze stage heb ik mijn vrouw ontmoet, en nu 12 jaar later ben ik hier nog!”

Mis je Lochem?

“Natuurlijk mis ik Lochem. Ik heb mijn hele kindertijd in Lochem gewoond tot mijn 17e toen ik naar Breda ben verhuisd. Lochem is en blijft altijd mijntThuis, omdat mijn ouders en broer (en zijn familie) daar nog steeds wonen. Ik kijk er elke keer weer naar uit om zo nu en dan op vakantie te gaan naar ‘huis’. Dit doe ik eens in de twee jaar.” 

Op je YouTube-kanaal neem je ons mee in je leven daar in Maleisië. Wat zijn de grootste verschillen tussen dat land en Nederland?

“Er zijn veel verschillen tussen Nederland en Maleisië. Het meest duidelijke verschil is het weer. Het is hier altijd tussen de 30 en 35 graden met een hoge luchtvochtigheid. Ik ben hier altijd aan het zweten, het is vaak erg plakkerig en afkoelen kan alleen in de airco. De cultuur is ook erg anders. Men leeft hier in een familiecultuur en iedereen kent elkaar. Ook al woon ik in een stad met zo'n 500.000 mensen of meer, binnen de eerste twee minuten in een gesprek met iemand kom je erachter hoe deze persoon familie van je is, of wie gezamenlijke vrienden zijn. Daarnaast is de natuur ongelofelijk bijzonder hier. Er zijn gigantische regenwouden met unieke dieren hier, watervallen van 300 meter hoog en rivieren van honderden kilometers lang met krokodillen! In de afgelopen twee jaar heb ik drie of vier keer een cobra in mijn tuin gezien, hagedissen en soms zelfs een aap uit het nationaal park dichtbij mijn huis.”

Je hebt nu een muzikale hit daar. Honderdduizenden views op YouTube en veel lokale media-aandacht. Hoe is dit ontstaan?

“Ik maak sinds de lockdown van 2020 filmpjes op Youtube over mijn leven, daarnaast ben ik een TikTok-account begonnen in 2022. Ik vind het ontzettend leuk om content te maken, vooral filmpjes. Ik hou ervan om creatief bezig te zijn, en van mijn ideeën filmpjes te maken. Een paar maanden geleden ben ik naar de opnamestudio geweest met de oom van mijn vrouw. Hij woont in de USA en is hier voor een paar maanden. Hij schrijft liedjes en we hebben een van zijn liedjes opgenomen. Na het opnemen van zijn song vroeg hij aan mij: ‘waarom maak jij geen liedje?’. Dit vond ik een geweldige vraag en ben gelijk gaan nadenken. Ik heb onderzoek gedaan naar de meest populaire hits hier en ben begonnen met schrijven. Dit was weer een nieuwe manier van creatief zijn! Het lied is af, staat een aantal weken online en de feedback en populariteit is bizar. Echt heel leuk! Verschillende kranten hebben artikelen geschreven, ik ben bij het grootste radiostation van Maleisië (Hitz.fm) op bezoek geweest voor een interview en ik kwam er gisteren achter dat ze mijn liedjes ook al in supermarkten en grote warenhuizen spelen!”

Je song is natuurlijk grappig bedoeld. Maar zijn er ook echte muzikale ambities? Of blijf je gewoon content creëren zoals je dat al deed?

“Ik ben geen zanger, ik weet eigenlijk niet of ik echt muzikaal ben. Maar ik vind het wel leuk om muziek te maken. Hier kwam ik achter tijdens het bedenken en schrijven van dit lied. Het is deels grappig bedoeld, met de focus om ‘viral’ te gaan. En natuurlijk om zoveel mogelijk luisteraars te hebben. Maar door het onverwachte succes ben ik erover na aan het denken om meer liedjes te maken. Wellicht genoeg voor een heel album? Wie weet!”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.