Ik stond wekenlang om 05.30 uur op

Ik stond wekenlang om 05.30 uur op

Gezondheidsgoeroes zweren erbij: de wekker vroeg in de ochtend zetten. Uitslapen is niet meer van deze tijd, vinden mensen zoals Arie Boomsma en CEO’s van grote bedrijven zoals Starbucks en Disney. Zet de wekker voor 07.00 uur en je haalt veel meer uit je dag.

Voordat ik dit artikel schreef heb ik het uiteraard zelf geprobeerd. Ik heb mijn wekker veel ochtenden gezet om 05.30 uur. Daarna ben ik direct gaan sporten. En om 08.00 uur kon ik mijn werkdag fris en fruitig beginnen. Nu heb ik wel ervaring met vroeg opstaan. Want elke zaterdag en zondag gaat mijn wekker om 04.00 uur, omdat ik vanaf 07.00 uur het radioprogramma Rinkeldekinkel maak op NPO Radio 2.

Ga iets doen

Zometeen lees je waarom vroeg opstaan gezond is. Maar eerst zoeken we uit of Lochem een beetje vroege vogel-proef is. Je moet jezelf doelen stellen in de ochtend. Dus het is wel handig als je al iets kan ondernemen, zoals sporten. Je kan natuurlijk ook gaan hardlopen, wandelen, fietsen of yoga doen buiten. Daar heb je geen sportschool of personal-trailer voor nodig.

Jezelf belonen is ook goed. Je hebt de wekker immers overleefd. Wie vroeg een lekker ontbijt wil scoren moet goed zoeken. Veel ontbijtlocaties gaan pas laat op de ochtend open. Bakkerij Ten Broeke in Lochem geeft online aan dat ze hun deuren al om 06.00 uur openen. Daar kunnen de vroege vogels dus heen. Bakkerij Nollen opent om 08.00 uur. De Bakker Bart in het centrum gaat pas om 09.00 uur open. Net als Semmelink Koffie en Thee Schenkerij. De andere horecagelegenheden die ontbijt aanbieden volgen daarna pas.

Sporten

Ik begon mijn ochtenden met een korte sportsessie. Dit had ik nodig, omdat je dan met een reden vroeg opstaat. Even ontbijten en daarna op de fiets naar de sportschool. Maar ja, ik woon in Zutphen. Niet in Lochem. In Lochem gaan de eerste sportscholen - zoals Way To Fit - pas om 08.00 uur open. Wie eerder wil bewegen moet de auto (of de fiets) naar Zutphen pakken. Daar is de Basic Fit 24 uur per dag open. Ik kom daar ook. En het viel me op dat er altijd al mensen aanwezig zijn. Ik was nooit de eerste, terwijl ik er vaak om 06.00 uur al was.

Vroeg opstaan is gezond omdat het ons de mogelijkheid biedt om een gezond slaappatroon te ontwikkelen, wat essentieel is voor ons welzijn. Het zorgt voor voldoende rust en herstel, versterkt ons immuunsysteem en verbetert onze stemming. Bovendien stelt vroeg opstaan ons in staat om de dag rustig te beginnen, met tijd voor zelfreflectie, meditatie en het plannen van onze activiteiten. Het verhoogt ook de productiviteit, omdat onze geest en ons lichaam fris en energiek zijn in de ochtend. Kortom, vroeg opstaan bevordert een gezonde levensstijl en draagt bij aan een positieve mentale en fysieke gezondheid. Wie wil dat nou niet!

Hoe laat gaat de wekker?

Hoe vroeg moet je dan opstaan? Dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Maar na 07.00 uur kun je het eigenlijk geen vroeg meer noemen. Ikzelf heb aan 7 uur slaap voldoende. Dus ik ging om 22.30 slapen en stond om 05.30 op. Fitness-icoon Arie Boomsma staat om 06.00 uur op. Tim Cook - de CEO van Apple - gaat nog een stapje verder. Hij zet zijn wekker om 04.00 uur. Het hangt natuurlijk helemaal van je eigen schema af. Maar als je om 09.00 uur op je werk moet beginnen en je hebt niet al teveel reistijd, is 06.00 uur een mooie tijd om je wekker te zetten.

De kop van dit artikel luidt ‘Is Lochem vroege vogel-proof?’. Daar moeten we dan natuurlijk een conclusie uit trekken. Het antwoord is een absolute ja. Ondanks dat sportscholen en ontbijtrestaurants nog niet open zijn, leven we in een prachtige regio om vroeg op te staan. Er zijn veel mooie plekken - zoals De Berkel of het historische centrum - waar je kan genieten van een prachtige zonsopgang.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.