De vlag uithangen op Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Hoe zit dat ook alweer?
Jesse Sprikkelman legt de vlaggeninstructies uit in een podcast.

De vlag uithangen op Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Hoe zit dat ook alweer?

Hang ik de vlag op 5 mei uit met wimpel? En mag op 4 mei in de ochtend de vlag boven in de mast? In april en mei ontstaan nog wel eens vragen over het vlaggen.

Koningsdag

Om te beginnen Koningsdag (27 april). Op die dag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd. Dit mag bij mensen thuis. En ook overheidsgebouwen doen daaraan mee.

4 en 5 mei

De Nationale Dodenherdenking op 4 mei en de Nationale Bevrijdingsdag op 5 mei zijn vaste data waarop gevlagd wordt. Ook als deze op een zondag of christelijke feestdag vallen. Van 1994 tot 2001 werd op Dodenherdenking, na de twee minuten stilte om 20.00 uur, de vlag in top gehesen. Tegenwoordig mag de vlag tot zonsondergang, wat rond 20.45 uur is, halfstok blijven hangen. Tijdens de dodenherdenking hoort de vlag na 18.00 uur half stok buiten gehangen te worden.

Bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De minister-president kan ook een speciale vlaginstructie uitgeven bij bijzondere gelegenheden. Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.

LGLD-journalist Jesse Sprikkelman legt het nog eens uit in deze podcast... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.