Wat betekent 'Zoepen'?

Wat betekent 'Zoepen'?

Zoepen is een Achterhoeks woord wat heel erg vaak gebruikt wordt. Het betekent simpelweg: drinken. Maar je mag het alleen zeggen als het alcoholische versnaperingen betreft. 

Normaal heeft zelfs een liedje gemaakt over zoepen, getiteld Mamma Waar Is Mien Pils. En wat dacht je van Leaven In De Brouweri-je van Bökkers, Liever Te Dik In De Kist van René Karst en nog heel veel meer. Dit zijn allemaal songs die geregeld voorbij komen op een goed Achterhoeks tentfeest. 

Zoepen moet je overigens niet te vaak doen, want dan kan het problemen opleveren. Volgens de wetenschappers drink je teveel als je als man 21 glazen achterover tikt, voor vrouwen geldt dit vanaf 14 glazen. Ik hoor je denken, dat is best veel. Maar het gaat dan wel om het aantal glazen op wekelijkse basis. Bronnen vertellen overigens dat in de Achterhoek andere aantallen gelden. 

LokaalLochem zet elke maand een Achterhoeks woord in het zonnetje, in 'Achterhoeks woord van het jaar'. Heb je een goede suggestie, met mooie aanleiding? Laat het weten via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.