Politie Oost-Nederland blijft kampen met racistische dienders

Politie Oost-Nederland blijft kampen met racistische dienders

Zes politiemensen uit de regio zijn per direct buiten functie gesteld. Dit omdat ze racistische uitspraken deden, toen ze onderweg waren naar een voetbalwedstrijd in Parijs. Racisme binnen de politie lijkt nog steeds aan de orde van de dag. Maar hoe kan dat? 

Op beelden is te horen (de agenten zijn niet te zien) dat ze over een markt rijden. Daar roepen ze racistische dingen over bezoekers van buitenlandse afkomst. "Hier staat er een met een bomgordel", roept één van hen. Ook roepen ze "minder, minder, minder", verwijzend naar de uitspraak die Geert Wilders jaren geleden deed over Marokkanen. 

‘Zwaar teleurgesteld’

De politie is zwaar teleurgesteld in de Achterhoekse medewerkers. Niet zo vreemd, want er wordt aan de politietop hard gestreden om racisme flink te verminderen. Vorig jaar hebben ze daarom een documentaire 'De Blauwe Familie' gemaakt. De politietop is duidelijk: de organisatie heeft een voorbeeldfunctie bij het bestrijden van discriminatie en racisme. "Als een politiemedewerker die grens overgaat, volgt daar altijd een sanctie op. Daar waar nodig zelfs ontslag", zei plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer daar toen over.

De politietop vraagt ook meer verantwoordelijkheid van leidinggevenden. Zij hebben een cruciale rol op gebied van preventie, signalering en respons. De korpsleiding wil hen daarbij beter ondersteunen in de praktijk. Door handelingsperspectieven en hulp te bieden. Ook krijgen ze steun in persoonlijke ontwikkeling als leider. Er lopen al verschillende initiatieven ter versterking van het leiderschap. Dat kan effectiever door meer samenhang en bundeling van krachten.

De impact

Korpschef Henk van Essen zei vorig jaar: "Het is belangrijk dat we durven te erkennen als het niet goed gaat. Wij zijn geen foutloze politie, maar wel een lerende organisatie. Ik kan niet garanderen dat er geen fouten meer worden gemaakt, maar wel dat we deze daar waar mogelijk herstellen en daarvan iets opsteken. Het raakte me dat uitsluiting nog steeds in deze mate voorkomt bij de politie. Maar wat vooral diepe indruk maakte, is hoe lang slachtoffers van wangedrag die pijn met zich meedragen, hoeveel impact dit heeft op de betrokken collega’s."

Dat er nog een hoop moet gebeuren bewijst het incident in Parijs maar weer. De zes inzittenden bleken politiemedewerkers te zijn die samen in privétijd de wedstrijd van het Nederlands Elftal hadden bezocht. Janny Knol, politiechef Oost-Nederland: "Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie zijn van én voor iedereen. Het gedrag van deze collega’s, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel."Er wordt door de afdeling VIK (Veiligheid, Integriteit en Klachten) van de politie een onderzoek ingesteld naar de uitlatingen en betrokkenheid van deze politiemedewerkers. Lopende dit onderzoek zijn zij per direct buiten functie gesteld.

‘Notoire racisten’

Bronnen binnen de politie vertellen aan deze krant dat het om een clubje "notoire racisten" gaat. "Ze maken graag grappen over iemands geslacht, afkomst, seksuele voorkeur en dergelijke. Dit is bij deze mensen aan het orde van de dag. Er worden vaak hele lullige grappen gemaakt over bijvoorbeeld arrestanten, maar ook zo nu en dan over collega's." Wanneer er wat van gezegd wordt slaan ze dat in de wind. "Dat ze nu geschorst zijn verbaast me niks", vertelt een agent die in Zutphen werkzaam is. 

Een andere politiemedewerker beaamt dat. Maar wil er wel bij zeggen dat er vanuit de politietop veel wordt gedaan om discriminatie te verminderen. "Ze doen echt heel erg hun best. Maar het is gewoon heel lastig. Sommige mensen zijn zo en lijken niet te willen veranderen. De politie heeft hier nog een hele lange weg te gaan." Volgens haar is het in de Achterhoek erger dan in andere steden. "Ik heb eerder in wat grotere steden gewerkt. Daar was het ook gaande, maar een stuk minder dan hier. Achterhoekse agenten lijken een aantal decennia achter te lopen."  

Islamofoob

Maar waar gaat het toch mis? "Het gebeurt weer opnieuw", zegt Dionne Abdoelhafiezkahn bij EenVandaag. Ze is van Controle Alt Delete, een onafhankelijke organisatie die als doel heeft dat wetshandhavers alle mensen in Nederland gelijk behandelen. "Roepen dat iemand een bomgordel om heeft is gewoon islamofoob, net als het verwijzen naar de uitspraken van Geert Wilders." Ze bij het zien van het filmpje "dat ze deze uitspraken met gemak en plezier doen." Abdoelhafiezkahn is blij dat de politie ze gelijk geschorst heeft. In eerdere gevallen was dit namelijk niet zo. 

Ze gaat verder tegenover het tv-programma: "De politie moet er voor iedereen zijn en iedereen gelijk behandelen, daarbij maakt de werk- of privésfeer niet uit. Er moet goed naar deze groep agenten worden gekeken. Ze kunnen ook het hele team onderzoeken."

Ook Arriva-chauffeur betrokken

Ook zat er een Zutphense buschauffeur in de auto. Hij - op twitter bekend als @Hippezutphen - heeft zelf de beelden verspreid op social media. Wat er laat zien dat de groep mannen totaal niet door had hoe racistisch ze bezig zijn. Arriva heeft de buschauffeur eveneens geschorst. Er is een extern onderzoek ingesteld naar hem. Zowel hij als de agenten zijn lid van Oranje Front Zutphen. Je kunt ze kennen van het Zutphen-spandoek wat bij veel wedstrijden hangt. Dit incident brengt een smetje op de gemeente Zutphen, de politie en Arriva. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.