Gratis lezen op station Lochem

Gratis lezen op station Lochem

Sinds begin deze maand kun je op het station van Lochem gratis tijdschriften en lees-en luisterboeken consumeren. Dit is een test van NS en ProRail om te kijken of dat de wacht-ervaring op het station verbetert. 

De proef vindt plaats op de stations het oosten van het land. Lochem, Goor en Delden doen mee. Met een app kunnen reizigers op deze stations gratis toegang krijgen tot de populairste tijdschriften, lees- en luisterboeken. De inhoud van de app is alleen zichtbaar op de deelnemende stations. Na het verlaten van het station blijft de inhoud nog 5 minuten zichtbaar.

Alleen lezen op het station

En daar ligt het heikele punt volgens veel reizigers. "Want hoe kun je in zo'n korte tijd een boek uitlezen", vraagt Chantal uit Almen zich af. Daarnaast zegt ze dat ze via haar telefoon al vaak krantenartikelen en achtergrondverhalen leest. "Oftewel, ik ga er geen gebruik van maken." 

"De proef is gericht op het aangenamer maken van het wachten. De gebruikers kunnen zelf kiezen of ze een boek willen lezen/luisteren of een tijdschrift. Ik lees ook niet in één keer een boek uit, maar elke keer een paar pagina’s. Dat is met de app natuurlijk ook mogelijk", zegt Mirjam de Witte van ProRail daarover. De conclusie kan dus maar zo zijn dat het niet aanslaat. "Het is zoals gezegd nog een proef. We zijn benieuwd naar de uitkomsten."

'Liever een minibieb'

Opvallend is overigens dat de populariteit van 'echte' boeken steeds meer toeneemt. 56 procent van alle boeken is vorig jaar in de fysieke boekwinkel gekocht. Daarnaast zijn er in de regio heel veel minibibliotheken te vinden. Reiziger Jacob: "Mijn voorkeur zou hebben dat er op elk NS-station een kleine minibieb komt. Dan kun je rustig je boek lezen en eventueel op een ander station weer omruilen." 

Ook andere reizigers die wij hebben gesproken zijn sceptisch. Ze geven aan dat er online al heel veel te lezen is. Daarnaast willen ze in de trein graag verder lezen, wat nu niet mogelijk is. Om toegang te krijgen tot de inhoud van de app moeten gebruikers hun locatie delen omdat de mogelijkheid tot het gratis lezen van bijvoorbeeld tijdschriften alleen op de genoemde perrons mogelijk is. De proef startte deze maand en eindigt in december van dit jaar. Op basis van de uitkomsten bepalen ProRail en NS of de app ook op andere stations ingezet gaat worden. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.