Een Grand Prix in je  achtertuin

Een Grand Prix in je achtertuin

Zondag 19 maart komt de top van de Motorsport wederom naar de crossbaan in Harfsen voor de Dutch Masters of Motocross. Sinds dit jaar is de organisatie van dit landelijke evenement volledig in handen van drie lokale motorsport verenigingen, die uit Harfsen, Markelo en Oldebroek. 

Menig motorsportliefhebber kent de naam Jeffrey Herlings wel, hij is immers in Nederland de absolute nummer 1. Samen met grote namen uit de top van de categorieën van MX1 en MX2 zal hij op 19 maart aan de start verschijnen op de baan in Harfsen. Verteld Wim Lubbers, voorzitter van de Hamac enthousiast. Voorheen werd dit evenement georganiseerd door de KNMV, de Nederlandse Motorsport Bond, maar dit is vanaf nu dus in handen van de drie lokale verenigingen. “Het doel is om het evenement tot een hoger niveau te tillen. We merkten dat de kwaliteit onder de aanmeldingen steeds groter werd en de top van de sport andere prioriteiten hadden. Hierdoor kwam het evenement een beetje in de slop terecht. Om die reden zijn wij met de twee andere verenigingen ingesprongen om dit sportevenement weer op de kaart te zetten.” Er werd contact gelegd met diverse spelers uit de gehele top van de sport. En dus met succes, want uit beide klassen mag men een stuk of zes uit de absolute top verwachten. 

 | Shotsbyroos

Organiseren

Het organiseren van een evenement als dit is een hele klus. Ruim 200 vrijwilligers zijn aanwezig om alles in goede banen te lijden. “Het is veel meer dan alleen een dagje motorsport kijken. Het is echt een dagje uit voor mensen en hele gezinnen.” Nu de organisatie en promotie onder andere in handen is van de motorclub in Harfsen, komt er veel meer bij kijken dan voorgaande jaren. “Mensen zullen zich misschien afvragen waarom we dit zouden willen, maar het is zo gaaf om te zien dat we dit met z’n allen kunnen neerzetten in ons dorp. Het is gewoon een Grand Prix in onze achtertuin.” Naast de vele vrijwilligers trekt het evenement ook een paar duizend bezoekers vanuit het hele land. Maar ook in de regio wordt het evenement een stuk bekender. 

 | Shotsbyroos
 
 | Shotsbyroos

Evenement of festival

“We praten bewust over een evenement, want het lijkt soms meer op een festival, dan een sportevenement.” Naast genieten van de races, is er muziek, kan er heerlijk gegeten en gedronken worden en is er een kinderparadijs waar de jongsten lekker kunnen spelen in een springkussen, grote zandbak of worden vermaakt door de medewerkers van kinderopvang Graaf Jantje. Er is ook een luxe VIP-tent aanwezig, waar ondernemers en sponsoren elkaar kunnen ontmoeten. “Er zijn veel technische regionale bedrijven. Voor hen is deze VIP plek een hele leuke manier om je relaties of medewerkers uit te nodigen voor een leuk dagje uit.” 

 | Shotsbyroos

Achterban

De vereniging in Harfsen kent een sterke achterban. Wekelijks zijn er tussen de 100 en 150 vrijwilligers die zich inzetten voor hun club. Met 650 leden uit een omstreek van zo’n 30 kilometer, wil de vereniging aan de behoefte voldoen van de mensen uit de buurt. “We willen ook niet te groot worden. Het draagvlak bij de omwonenden is groot en we willen hen ook niet overbelasten met te veel trainingen en geluidsoverlast. We willen er zijn voor de regio, en eens per jaar van landelijk formaat.” Een paar weken voor de wedstrijd wordt de baan gesloten en wordt door de lokale ondernemers, zoals Sturris uit Laren, met het nodige grondverzet de baan raceklaar gemaakt. Daarna worden de tenten geplaatst en alles klaargemaakt om mensen een leuke dag te bezorgen. 

Mocht je zondag 19 maart nog geen plannen hebben en zin hebben in een leuke dag uit, met of zonder je gezin, wat ook nog eens in je eigen ‘achtertuin’ wordt georganiseerd? Kom dan naar het Peppelbos in Harfsen. Alles staat klaar voor een gezellig dagje uit.

Wanneer: zondag 19 maart
Waar: Peppelbos, Crossbaan Hamac
Hoe laat: Start vanaf 12:00 tot 17:00 uur en trainingen vanaf 08:30 uur.

Vrijwilliger

Vorig jaar werd ik door een vriend gevraagd of ik wat te doen had op zondag 8 mei en of ik motorcross leuk vond. Nu heb ik niet veel met de sport, maar ik had nog niks in de planning staan. Toen hij vroeg of ik mee wilde helpen bij de Dutch Masters of Motocross, moet ik eerlijk bekennen, dat ik het niet kende. Ik ken de sport niet goed, dus hield me ook niet bezig met dit soort evenementen. En dat is het toch, een sportevenement… 

Maar dat had ik toch mis. Toen ik die ochtend aankwam bij het terrein om te melden voor mijn vrijwilligersklus, werd me al snel duidelijk dat het meer is dan alleen een paar races. Ik zag mensen uit het hele land aankomen, maar ook veel mensen die op de fiets kwamen uit de buurt. Dit was allemaal nog bij de kassa en de parkeerplaatsen. Toen ik later het terrein rond reed om de andere vrijwilligers te voorzien van een kommetje soep, zag ik pas hoe groot het allemaal was opgezet. Af en toe kon je een stukje meepakken van een race en toen mijn ‘werk’ erop zat, zijn we samen met een paar andere vrijwilligers nog even het terrein op gaan. Nog de laatste races bekijken, wat gegeten en gedronken en daarna weer op de fiets naar huis. Als ik vooraf had geweten wat voor leuk evenement dit was, dan had ik waarschijnlijk mijn gezin ook meegenomen. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.