Lochemse ForFarmers vreest impact conflict Oekraïne

Lochemse ForFarmers vreest impact conflict Oekraïne

Het Lochemse bedrijf ForFarmers maakt zich zorgen om de situatie rondom Rusland en Oekraïne. Ze verwachten dat de grondstof- en energieprijzen hoog blijven. "Daardoor blijft er naar verwachting in 2022 druk op de marge en de kosten bestaan", legt CEO Yoram Knoop uit. 

De veevoergigant, gevestigd aan de Kwinkweerd in Lochem, had vorig jaar moeite om de hogere kosten volledig doorberekend te krijgen. Ook stond de winstmarge onder druk. Dat blijkt allemaal uit de jaarcijfers van 2021 die ze hebben gepubliceerd. Knoop: "Voor ons en onze klanten was 2021 een turbulent jaar, waarin onder meer stijgende inputkosten, dierziektes en de toenemende druk op de agrarische sector, ons parten hebben gespeeld." 

Het bedrijf sloot 2021 af met een omzet van bijna 2,7 miljard euro. Dat is 13,6 procent meer dan het jaar daarvoor. In Duitsland en Polen gingen de zaken ook goed, in het Verenigd Koninkrijk werd er minder verkocht. De winst van het bedrijf zakte met ruim een derde tot 33,4 miljoen euro. Qua volume zag ForFarmers de totale afzet dalen tot 9,7 miljoen ton. Die daling kwam vrijwel volledig op het conto van de Britten. Mengvoer, het belangrijkste product van ForFarmers, werd wel ietsje meer verkocht.

Afscheid topman

Het zijn de laatste jaarcijfers die topman Yoram Knoop zal presenteren. In april dit jaar vertrekt hij bij het bedrijf. "Na 8 jaar aan het roer te hebben mogen staan van dit prachtige bedrijf is het voor mezelf en voor de onderneming een natuurlijk moment voor een nieuwe fase." Knoop trad in november 2013 aan bij ForFarmers en werd met ingang van 1 januari 2014 benoemd tot CEO van ForFarmers. Jan van Nieuwenhuizen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ForFarmers: “Sinds zijn aantreden, heeft Yoram de onderneming van een ambitieuze coöperatie verder ontwikkeld naar het leidende voerbedrijf in Europa. Onder zijn leiding is de stap gemaakt naar de groeimarkt Polen en is de portefeuille meer in balans gebracht door een versterking in de pluimveesector. Ook heeft hij duurzaamheid verankerd in de strategie van ForFarmers."


Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.