Overal gratis parkeren in Lochem zal voorlopig zo blijven

Overal gratis parkeren in Lochem zal voorlopig zo blijven

Op steeds minder plekken in ons land kun je gratis je auto parkeren. Gebieden waar betaald moet worden voor een parkeerplek is met een derde toegenomen. De gemeente Lochem behoort hier echter niet toe, want hier is het altijd nog hartstikke gratis.

Sinds 2013 groeide het totale oppervlak van betaald parkeerzones met 33 procent naar 286 vierkante kilometer. Grote en middelgrote steden lopen hierbij voorop, net als plekken waar veel toerisme is. In Lochem is het dus gratis, maar mag echter niet zomaar overal je auto neerzetten. "Sinds 2013 geldt in het centrumgebied van Lochem parkeerregulering door middel van een parkeerschijfzone. Hiernaast hebben zijn er diverse locaties aangewezen als parkeervergunninghouders-zone", legt gemeentewoordvoerder Nadine Kolkman uit.

Extra zakcentje

In buurgemeenten is het een heel ander verhaal. In Zutphen wil het college de parkeertarieven omhoog gooien, om meer geld bij elkaar te schrapen voor bijvoorbeeld de cultuursector. Waar je nu 1,70 euro per uur betaald, zou dat dan straks bijna 1,80 euro zijn. "Het parkeren in de stad wordt dan duurder", legt het college uit. "Parkeren in Apeldoorn is dan nog steeds duurder, maar in Deventer is het juist goedkoper." Het zou ook voor de gemeente Lochem een extra zakcentje zijn om overal parkeerautomaten neer te zeggen. Want "betaald parkeren levert uiteraard meer op.”

Maar toch gaan ze het niet doen. “Want er ook kosten aan verbonden voor aanschaf en beheer van de parkeerautomaten bijvoorbeeld. De opbrengsten zijn ook afhankelijk van afdoende handhaving in het gebied. We hebben hier geen plannen voor. Het huidige parkeerregime, met parkeerschijfzone en langparkeerplaatsen op loopafstand van het centrum voldoet op dit moment prima."

Parkeeronderzoek

Lochem heeft het dus goed voor elkaar qua parkeren. Dat blijkt ook uit het meest recente parkeeronderzoek, gedaan in het najaar van 2021. Klokman: "De komende jaren willen we inzetten op betere sturing naar vrije parkeerplaatsen onder andere door middel van het aanbrengen van parkeersensoren en dynamische parkeerbewegwijzering."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.