Nieuw wijkagent Pim Jansen wil graag weten wat er speelt in het buitengebied
Pim Jansen.

Nieuw wijkagent Pim Jansen wil graag weten wat er speelt in het buitengebied

Pim Jansen is de nieuwe wijkagent van het Lochemse buitengebied. Per motor, auto of fiets trekt hij door de kernen met contact maken als belangrijkste doel. “Als wijkagent ben ik een belangrijke schakel tussen de inwoners en de politie. Ik wil graag op een laagdrempelige manier bereikbaar zijn voor de burger.” 

Hij heeft “de overstap gemaakt naar de andere kant van de IJssel", grapt hij. In het district IJsselwaarden, waar onder meer Dieren, Doesburg en Velp onder vallen, is Jansen actief geweest als praktijkbegeleider van studenten. Toen de kans voordeed om aan de slag te gaan in het buitengebied van Lochem, nam hij die graag aan. In de kernen Gorssel, Harfsen, Joppe, Eefde, Epse en Kring van Dorth is hij actief. Officieel is hij wijkagent, maar of het hele gebied nog een wijk te noemen is? "Het is inderdaad vrij uitgestrekt. Het is minder overzichtelijk dan een stadscentrum. Maar het voelt wel als een wijk, door het aantal inwoners", benadrukt hij. Zijn vorige functie vond hij erg leuk, maar het werd tijd voor iets nieuws. "Ik kon veel naar buiten met de studenten. Maar het tikken van verslagen hoorde hier ook bij. Ik vind het hebben van een eigen wijk een mooie nieuwe kans."  

Nieuw gebied leren kennen

Van oorsprong komt Jansen uit Arnhem. "De gemeente Lochem moet ik nog leren kennen. Het gebied is nieuw, dus een lekkere frisse start." Een grote wijk heeft ook meer uitdagingen. "Het is veelal buitengebied. Daar gebeuren andere dingen dan in de stad. Ondermijning is bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp." Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Dat kan goed in het buitengebied, omdat er veel minder zicht is op wat ze daar allemaal uitspoken. "Wanneer je wijkagent in de stad bent kun je, bij wijze van spreken, op de kerktoren gaan staan. Dan zie je je hele wijk. Dat is hier absoluut niet het geval." 

Jansen beschrijft de inwoners van zijn wijk als een gemêleerde bevolking. "Je hebt de grote hekken waar enorme huizen achter staan, je hebt de agrarische sector en ook de wat algemenere burgers. Ik probeer met iedereen in contact te komen." Of hij dan ook de grote landgoederen opgaat? "Als dat nodig is wel, maar ik respecteer uiteraard ook ieders privacy." Zelf vindt hij het buitengebied leuker dan de grote stad. "De uitdagingen zijn hier anders en diverser. Zo zijn er hier ook veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Ook daar werken we intensief mee samen."

De problemen voor zijn

Tijd nemen voor de burgers is het motto van de nieuwe wijkagent. "Van oudsher is het beeld dat de politie op meldingen afgaat die ze krijgen. We pakken een inbreker of blussen een brandje en gaan daarna weer verder. Als wijkagent zie ik veel liever dat problemen in kaart worden gebracht voordat het überhaupt uitgroeit tot een 112-melding." Zichtbaar een aanwezig zijn is een belangrijk doel voor hem. "Ik wil aanwezig zijn op bijvoorbeeld markten of evenementen. En ook op Instagram wil ik me graag laten zien." Op het Instagram-account 'Wijkagenten Gemeente Lochem' laat hij zijn werk zien aan volgers. "Ik laat zien waar we allemaal mee bezig zijn en geef een kijkje achter de schermen. Er wonen relatief weinig jongeren in de gemeente. Daarom is het juist belangrijk ook voor hen zichtbaar te zijn." 

Hij wil voor alle inwoners een "laagdrempelig aanspreekpunt" zijn. En dat is na eigen zeggen in de gemeente Lochem ook niet zo heel lastig. "De angst om op iemand in uniform af te stappen is er niet echt meer. Mensen zijn gelukkig veel mondiger geworden. En dat is ook wat ik wil: als inwoners me tegenkomen moeten ze me echt aanspreken! Zo leer ik iedereen ook een beetje kennen", benadrukt hij. "Hier wonen aardig spraakzame mensen, daar ben ik erg blij mee." 

Privéleven

Wie contact wil maken met de burgers moet zich natuurlijk ook even voorstellen. Jansen schuwt er niet voor om wat over zijn privéleven te vertellen. "Ik ben gelukkig getrouwd en heb drie leuke kinderen! In mijn vrije tijd ga ik graag biljarten of fitnessen." Hij combineert zijn werk en hobby's ook graag. "Ik rij erg graag motor, maar heb geen eigen motor. Dus als ik de kans krijg om met de politiemotor op pad te gaan pak ik die zeker." Het voertuig waar je in rijdt is ook belangrijk voor een wijkagent. "In een auto of op de motor spreken mensen je veel minder snel aan. Daarom wil ik ook wel eens de fiets pakken. Dat is ook nog eens goed voor de conditie, in zo'n groot werkgebied", lacht hij.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.