Brasserie zet in op nieuwe toekomst in oud stationsgebouw

Brasserie zet in op nieuwe toekomst in oud stationsgebouw

Even leek het alsof Brasserie Floris, gevestigd in het oude stationsgebouw van Lochem, zou gaan verdwijnen. Het faillissement is aangevraagd, maar ondertussen zijn de deuren gewoon weer geopend. Wel met een nieuwe eigenaar, die de boel een beetje heeft aangepakt. Ze zijn er nu niet alleen voor het diner, maar ook voor het kopje koffie in de ochtend. 

De angst was even dat Brasserie Floris zou verdwijnen uit het stationsgebouw. Bijna zeventien jaar heeft de horecagelegenheid hier gezeten. In november vroegen ze faillissement aan bij de rechtbank Gelderland. Volgens de curator was er geen perspectief meer, mede door een groot personeelstekort. Onder reizigers leefde dit erg. "Het zou een gemiste kans zijn als zij hier verdwijnen", legt Steven uit. Hij is liefhebber van stationsgebouwen en werkt bij de NS. De deuren van de brasserie gingen eind september op slot. Toen is de huurovereenkomst beëindigd en de rolluiken gingen dicht. Volgens de curator heeft het coronavirus zeker meegespeeld in het sluiten ervan. Het zou de financiële situatie geen goed gedaan hebben.

Verbouwingen

Er is ondertussen een doorstart gemaakt. "Met een nieuwe eigenaar willen wij onze klanten binnenkort weer graag verwelkomen in het prachtige oude Stationsgebouw in Lochem", legt Marco Custer namens de brasserie uit. "Wij begonnen aan de doorstart door eerst een kleine verbouwing te realiseren denk aan wat schilderwerk en het opknappen van toiletten." Dat is ondertussen gedaan. Wel wordt er nog personeel gezocht. "Vooral voor in de bediening en in de keuken." Begin december zijn de deuren heropend. 

Uit de rondvraag op het station, van deze krant, bleek dat niet iedereen tevreden was met de brasserie in de vorige samenstelling. Want reizigers die dagelijks vanuit Lochem met het openbaar vervoer naar hun werk of studie gaan willen graag een koffiecorner zien op het Lochemse station. Dat is één van de meest gehoorde wensen over het eeuwenoude stationsgebouw. “Een plek waar je een kop koffie of een broodje kan halen zou perfect zijn. Een kiosk op de plek van de Brasserie zou het station een stuk aangenamer maken.” De brasserie was onder de vorige eigenaar pas vanaf ‘s middags geopend. Dus konden reizigers daar niet terecht voor koffie. De Zutphense Ali is een reiziger die voor het eerst op het Lochemse station komt. "Ik vind het een mooi station, maar het is er wel erg rustig." Op die kop koffie had hij wel gehoopt. "Er zijn geen voorzieningen om wat te drinken. Dat is een gemiste kans! In de ochtend is dat voor veel mensen best belangrijk.”

Vroeg open

“Vooral vroeg in de ochtend zou ik wel een kop lusten”, vertelt Herman. “De brasserie was altijd pas in de middag open. Ik denk daarom dat een kiosk en de brasserie prima naast elkaar kunnen bestaan.” Maar dat is volgens Custer niet meer nodig. "Wij zijn zeven dagen in de week geopend. Op werkdagen gaan we al vanaf acht uur 's ochtends open." Ze zijn er dus niet alleen voor wie wil dineren. "We kunnen inderdaad mensen koffie of een broodje aanbieden dmv take away. We hebben veel verschillende producten. Maar natuurlijk kunnen ze hier ook zitten in het restaurant voor een lunch of diner!"

 | Harm Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.