Discussie Wilhelminafontein laait weer op: 'Hij moet op de Schupstoel komen'

Discussie Wilhelminafontein laait weer op: 'Hij moet op de Schupstoel komen'

Het was even stil rondom de Zutphense Wilhelminafontein: maar er wordt weer eens over gesproken in de samenleving. Nu is het idee om de oude fontein op de Schupstoel te plaatsen. Wethouder Annelies de Jonge ziet het echter niet zitten.

In het kort: 

  • Stichting De Oude HBS en de Erfgoedvereniging Heemschut starten petitie
  • Wethouder de Jonge: 'Er is geen ruimte'
  • Er is al jaren discussie over de fontein 

Jarenlang wordt er al discussie gevoerd over de fontein, die op 31 augustus 1899, ter gelegenheid van troonsbestijging van Koningin Wilhelmina, feestelijk werd onthuld. 58 jaar later, in 1957, werd de fontein afgebroken en zwierf toen door de gemeente. Ondertussen staat hij al meer dan 25 jaar op de Bult van Ketjen en er komt geen water meer uit. Dat willen de initiatiefnemers van de petitie graag zien veranderen.

Zo'n vier jaar geleden werd er gestreden om de fontein terug te plaatsen op de Houtmarkt. Nu is het idee om 'm op de Schupstoel te plaatsen, die binnenkort flink op de schop gaat. Initiatiefnemers van de petitie zijn de Stichting De Oude HBS en de Erfgoedvereniging Heemschut: "We hopen dat de gemeenteraad medewerking verleent om de fontein terug te laten keren naar de binnenstad. Zo doen ze recht aan de aan de historisch context van fontein en de Schupstoel."

'Deplorabele staat'

Gezien er al geld in de herinrichting van de Schupstoel gestoken wordt zijn ze van mening dat het verplaatsen van de fontein er ook nog wel bij kan. "Het uitgaanspunt bij de verplaatsen zal zijn dat de fontein weer water zal geven en zal spuiten", beklemtonen ze. Ze zijn van mening dat de fontein momenteel in deplorabele staat verkeert.

Eind juni werd de herinrichting besproken in een forumvergadering. Toen gaf wethouder Annelies de Jonge aan het geen goed idee te vinden. "De Schulpstoel is een straatje, geen plein", was één van haar argumenten. Ook is ze van mening dat er geen ruimte is voor het bijbehorende waterbassin.

Eerdere petitie

In 2017 poogde voormalig raadslid Theo Engelen om de fontein naar de oorspronkelijke plek te laten terugkeren. Toen werd er ook een petitie opgestart welke overhandigd werd aan de burgemeester. Er werd echter niet geluisterd naar de duizenden handtekeningen. De fontein staat namelijk nog steeds treurig op de Bult van Ketjen.

Theo Engelen legde in 2017 uit waarom de fontein zo belangrijk is... 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.