Geen debat over nieuwe wethouder in Zutphen: 'Het lijkt op arrogantie van de macht'
De (waarschijnlijk) nieuwe wethouder Eva Boswinkel.

Geen debat over nieuwe wethouder in Zutphen: 'Het lijkt op arrogantie van de macht'

Er komt geen debat of open gesprek over het nut van de nieuwe wethouder in Zutphen. Een motie die Burgerbelang en D66 indienden haalde het vrijdag niet in de gemeenteraad. "Het lijkt op arrogantie van de macht", zei D66-fractievoorzitter Yvonne ten Holder in de vergadering.

Voormalig wethouder Harry Matser (GroenLinks) stopte er een maand geleden mee, omdat hij een nieuwe baan had gevonden. Daarom schoof de partij een nieuwe wethouder, Eva Boswinkel, naar voren. Als alles volgens plan verloopt begint zij na het zomerreces. Vervolgens is het nog maar een ruim half jaar tot de volgende verkiezingen. D66 en Burgerbelang vinden de tijdelijke wethouder 'totaal overbodig' en zien liever dat de andere wethouders iets meer werk op zich nemen.

Geen meerderheid

Vrijdag besprak de gemeenteraad de motie van de twee partijen, die opriep tot een debat of open gesprek. "Deze motie heeft als doel een open en zakelijk gesprek te voeren. In meerdere rapporten is naar voren gekomen dat we in Zutphen te lief zijn voor elkaar", legde Rick Verschure van Burgerbelang uit in de gemeenteraad. Maar er was weinig steun te vinden.

Ten Holder: "Er lijkt geen bereidheid te zijn om dit gesprek open te voeren. Het lijkt op arrogantie van de macht." De motie kreeg geen steun van de rest van de gemeenteraad. "Jammer dat de motie niet aangenomen is", zegt Rick Verschure van Burgerbelang. "Wij blijven er bij dat de zittingsduur van 8 maanden te kort is om effectief het wethouderschap in te kunnen vullen. Het is wel goed dat hierover de discussie is gevoerd. Dat is het grote winstpunt van deze dag."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.