Zutphenaren zitten met rattenoverlast en de instanties wijzen naar elkaar

Zutphenaren zitten met rattenoverlast en de instanties wijzen naar elkaar

Het is niet fris en fijn: bewoners van de Zutphense Roggestraat kampen met rattenoverlast. Het terras verzakt doordat de ratten fanatiek gebruik maken van een oud riool. Een oplossing lijkt er niet te komen, want de instanties wijzen naar elkaar.

In het kort: 
  • Bij een aantal woningen in de Zutphense Roggestraat verzakt het terras.
  • Volgens experts komt het door ratten die in het oude riool zitten.
  • Wooncorporatie Stichting BOG wijst naar de gemeente en de bewoners.

"Meerdere bewoners hebben al ratten gevangen, en bij meerdere huizen zijn verzakkingen te zien", vertelt bewoner Pieter Biezenaar. Experts zijn unaniem over het feit dat het komt door ratten. "Die kunnen daar een vrolijk leventje leiden omdat ze gebruik maken van een voormalig rioolstelsel achter het huis dat nooit is opgeruimd bij de aanleg van de nieuwe aan de voorzijde." Op diverse foto's is te zien dat er regelmatig ratten worden gevangen, zelfs deze week nog.

Kastje naar de muur

Al verschillende keren proberen de bewoners het probleem aan te kaarten, maar ze vangen telkens bot. De gemeente doet niets in deze zaak, kreeg Biezenaar te horen. "Het zou niet in de publieke ruimte vallen."

Gemeentewoordvoerder Louwina Kadijk bevestigt dat: "De gemeente is alleen verantwoordelijk voor het riool in de openbare ruimte, dat wil zeggen het hoofdriool in de straten en de huisaansluiting tot aan de erfgrens. In het geval van de Roggestraat - een smal straatje zonder voortuinen - houdt dat in dat de gemeente verantwoordelijk is voor de huisaansluiting tot de gevel. Want daar ligt de erfgrens. Vanaf de erfgrens is de riolering de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de grond."

Lees verder onder de foto...

In de grond is het oude riool te zien. | Pieter Biezenaar
In de grond is het oude riool te zien.

Wooncorporatie

De bewoners zijn niet de eigenaar van de grond, maar is in beheer van Stichting BOG. Die organisatie verhuurt een klein aantal woningen in Zutphen. Als kleine wooncorporatie zijn zij dan ook verantwoordelijk voor de huizen en hun gebreken. Maar directeur Silvia Heyl wijst vrolijk terug naar de bewoners. "Als verhuurder kijken we natuurlijk altijd of er door slecht onderhoud redenen zijn dat de ratten zich kunnen verspreiden, meestal het riool." 

"Er is dan ook direct controle geweest op de riolering (via een camera en een rookproef) maar daar is niets ontdekt. Ons is geen riolering in de tuin bekend waar bewoners het over hebben." Dat is vreemd, zeggen de bewoners. "De loodgieter van Kraus is al lang betrokken bij onze woningen en heeft de riolering wel gewoon ontdekt. Van oudsher loopt hij achter, maar later is deze naar de straatkant verlegd."

Onmogelijke opgave

Volgens Heyl staat in de huurvoorwaarden dat de bestrijding van ongedierte gedaan moet worden door de bewoner. "Mits het ligt aan een gebrek aan de woning, wat ons inziens hier niet het geval is." Volgens bewoners Biezenaar is zelf oplossen niet te doen. "Moeten we dan het hele oude riool gaan opgraven? Dat is onmogelijk om als particulier uit te voeren. Dat ratten een direct gevaar zijn voor de volksgezondheid is kennelijk niet belangrijk."

Hoe het nu verder gaat? "Het is een padstelling waar geen beweging meer in zit", aldus Biezenaar. "De huurders zijn nu zelf aan zet", zegt Stichting BOG. Maar wellicht is er toch hoop op hulp van de gemeente. "Wij vinden het echter belangrijk dat de problemen worden opgelost en gaan daarom in gesprek met BOG om te kijken waar we hen kunnen helpen", aldus de gemeentewoordvoerder.

De ratten zijn overduidelijk aanwezig. | Pieter Biezenaar
De ratten zijn overduidelijk aanwezig.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.