Zutphen gooit Sint-Janskerk open voor publiek: 'Het is een iconisch gebouw'
De monumentengidsen en wethouder Mathijs ten Broeke.

Zutphen gooit Sint-Janskerk open voor publiek: 'Het is een iconisch gebouw'

De Zutphense Sint-Janskerk én de toren hiervan gaan vanaf 3 juli open voor publiek. Hiermee wordt weer een van de erfgoedschatten van de stad toegankelijk gemaakt. Iets waar cultuur-wethouder Mathijs ten Broeke heel erg blij mee is. 

Van diverse kanten van de stad is hij al niet te missen: de hoge torenspits van de Sint-Jan. Of de H. Johannes de Doper zoals de kerk officieel heet. In de volksmond ook bekend als Nieuwstadskerk. Naast de bekende oude stad stichtten de graven van Gelre in de dertiende eeuw een nieuw stad; de Nieuwstad, met een eigen parochiekerk.

De Sint-Jan begon klein, met een losstaande toren. De driebeukige kerk zoals we die nu zien is het resultaat van diverse uitbreidingen in de vijftiende en zestiende eeuw. Na de restauratie in de jaren negentig is alleen de kerk opengesteld geweest voor bezoekers. De torenspits dateert uit het midden van de vijftiende eeuw. Hij is nog geheel origineel, mét vier klokken uit dezelfde periode. Straks kunnen bezoekers elke zaterdagmiddag die toren beklimmen en de houten constructie bekijken. En natuurlijk ook de oude klokken en de gewelven van het middenschip en het interieur van de kerk.

Wens

"Het was al langer onze wens om ook deze kerk met de toren open te stellen. Hij bepaalt natuurlijk al eeuwenlang, samen met andere iconische gebouwen, het silhouet van onze stad", zegt wethouder Mathijs ten Broeke. "Twee jaar geleden hebben duizenden mensen de kans aangegrepen om de toren aan de buitenkant te bekijken: tijdens de restauratiewerkzaamheden kon je toen helemaal naar boven klimmen op een speciale publiekssteiger. Dat heeft velen natuurlijk ook nieuwsgierig gemaakt naar de binnenkant." De verwachting is dan ook dat zowel inwoners als toeristen graag de kerk zullen bezoeken.

 

Voor het Gilde Zutphen is de Sint-Jan weliswaar nieuw in het aanbod, maar de vijftig monumentengidsen hebben al veel ervaring opgedaan in de Burgerzaal, Wijnhuistoren of Bourgonjetoren. De gidsen worden door het Gilde Zutphen ook opgeleid voor de Sint-Jan.

Lees verder onder de foto...

De monumentengidsen en wethouder Mathijs ten Broeke.  | Patrick van Gemert / Zutphens Persbureau
De monumentengidsen en wethouder Mathijs ten Broeke.

Rondleidingen

De Sint-Jan is van 12.00 tot 16.00 uur continu toegankelijk, de Monumentengidsen van het Gilde Zutphen ontvangen de bezoekers. De torenbeklimming is mogelijk met een gids, in kleine groepen om voldoende afstand te kunnen houden. Die rondleidingen zijn steeds om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

In 2018 werd de kerk voor het laatst grondig gerestaureerd...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.