Voor wijn naar het buitenland? Ze maken hele goede wijnen in Joppe
Hans Wichers van Wijngaard De Zessprong.

Voor wijn naar het buitenland? Ze maken hele goede wijnen in Joppe

Voor een goede fles wijn hoef je niet naar Argentinië, Frankrijk of Chili. In de Achterhoek worden jaarlijks namelijk flessen vol geproduceerd. "Daar verbaasde me ik in het begin ook al over. Er zijn er echt heel veel, voornamelijk in de Achterhoek en Twente", vertelt wijnmaker Hans Wichers van Wijngaard De Zessprong in Joppe.

Jesse Sprikkelman in gesprek met wijnmaker Hans Wichers. Lees verder onder de podcast...

Wichers is dertien jaar geleden begonnen met zijn wijngaard. "Wijn uit Nederland zie je niet veel in de winkels. Want de grote massa komt uit andere landen. Maar het mooie aan wat wij doen is het kleinschalige. Elk jaar is de wijn van een andere smaak. Het hangt er net van af hoe de mijn vrouw, de vrijwilligers en ik ermee omgaan."

Nederlands weer

Niks is in Nederland zo veranderlijk als het weer. En dat proef je ook in de smaak van de wijnen uit Joppe. "Maar ik heb nog liever wind. Die maakt het spul droog, wat schimmels voorkomt. Maar natuurlijk is zon ook erg fijn", lacht hij. In Joppe worden de geteeld gemaakt, in het Twentse Bentelo wordt er dan uiteindelijk wijn van gemaakt.

Volgens Wichers is het maken van wijn in opmars. "Steeds meer mensen delen die passie." En vooral biologische wijn is populair. "Dat doen wij ook, maar dat staat niet op de flessen. Ik heb dan een keurmerk nodig wat weer geld kost. Dat vind ik zonde van het geld. Maar biologisch mag je het wel noemen."

Lees verder onder de foto...

Verslaggever Jesse Sprikkelman (l) en wijnmaker Hans Wichers (r). | Harm Seubring / LGLD
Verslaggever Jesse Sprikkelman (l) en wijnmaker Hans Wichers (r).

Groot geld valt er niet te verdienen in de Achterhoekse wijnbusiness. "Dit is hobby. Geld haal je er niet uit, wel heel veel voldoening." Wichers had voorheen een café en slager. "Ik vind het nu heel fijn dat hier op het terras mensen onze wijn drinken. Soms is het zelfs te druk", zegt hij trots. Hulp krijgt hij van vrijwilligers. "We zijn ruim voorzien, maar nieuwe vrijwilligers zijn natuurlijk altijd welkom. Wel vergt het aansturen van vrijwilligers wel veel energie en tijd van mij."

Zilveren beoordeling

Uw verslaggever proeft een wit wijntje van Wijngaard De Zessprong, die opvallend zoet smaakt. "Dat komt door de bewerking met het hout. Ook proef je een vanille-toon, omdat het op een nieuw eikenhouten vat gelegen heeft." Naast witte wijn maken ze rode wijn en champagne. "We zitten in het zilveren segment van het AWC Vienna. Ik heb daar als kleine wijnboer niks te zoeken, maar de eer is wel fijn. Onze champagne zat dit jaar zelfs op een halve punt van goud af."

 | Harm Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.