Zutphen tot op het bot verdeeld over nieuwe toeristen-borden

Zutphen tot op het bot verdeeld over nieuwe toeristen-borden

Groot en opvallend zijn ze: de zes nieuwe borden die in het centrum van Zutphen geplaatst zijn. Toeristen kunnen er informatie tot zich nemen en er staan oude kiekjes op. De meningen hierover vliegen alle kanten op.

In het kort: 

  • De meningen lopen erg uiteen
  • Mark Schuitemaker: 'Het is voor wie niet naar de VVV gaat'
  • Ze staan op zes plekken in de binnenstad. 
  • Het heeft 9.000 euro gekost.

Een middenweg lijkt er niet te zijn: of mensen vinden ze prachtig, of super lelijk. "Dit past niet bij een historische binnenstad. Het staat op een plaat beton. Normaliter staan dit soort dingen op festivals bij de taps. Ik hoop dat het snel weggehaald wordt", legt een man uit die in Warnsveld woont. Een stel wat zegt ook geregeld in Apeldoorn te winkelen: "In Apeldoorn heb je dit niet. Ik vind het echt mooi en interessant! Het triggert mij om een stadswandeling te maken."

'De plank mis geslagen'

Op het nieuwsbericht over deze borden komen ook wisselende reactie's binnen. Sandra schrijft: "Dit is echt weer wat voor ZutphenPromotie. Die slaan altijd precies de plank mis. Het had veel subtieler gemogen." Marcel staat aan de andere kant van het slagveld: "Eindelijk wordt er grootst geprobeerd toeristen te betrekken. Niemand gaat natuurlijk naar de VVV, dit is een prima alternatief."

Precies wat Marcel omschrijft was ook het doel van VVV-directeur Mark Schuitemaker. "Bezoekers die niet zo snel ons VVV-inspiratiepunt op de Houtmarkt zullen bezoeken, worden hierdoor toch verleid tot een stadswandeling. Daardoor maken ze op een leuke manier kennis met onze stad en de verhalen die erbij horen", legt hij uit.

Nederlands en Duits

De teksten zijn er in het Nederlands en Duits op gezet. En dat vindt Anton, die de borden een toevoeging voor de stad ziet, gek. "Wereldstad Zutphen kent geen Engels. Dit is wel heel vreemd. Want er komen genoeg toeristen die voornamelijk Engels spreken. Dat er geen ruimte voor was kan geen excuus zijn, want ze zijn wel erg groot."

De stijl van de borden is een veelgehoorde klacht. "Het is erg groot, het staat schuin en door het weer zal het vast snel stuk gaan. Mooie houten borden was een veel beter idee geweest. Dat past bij Zutphen", legt Imke uit. Schuitemaker zegt met de borden ook te richten op inwoners. "Ik vermoed dat inwoners de historische foto’s ook verrassend zullen vinden", legt hij uit. Daar sluit Herman, uit De Hoven, zich bij aan. "Die oude foto's zijn leuk! Het is informatief." Ze staan op verschillende plekken waaronder in de Laarstraat, bij het gemeentehuis en bij het politiebureau.

Het bonnetje

De zuilen zijn aangeschaft voor 1.500 euro per stuk. "We financieren dit nu, samen met binnenstadsmanagement en kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn", legt Schuitemaker uit. Hij vindt het het geld ruim waard: "Zo hebben we ook voor de komende jaren en voor verschillende events de mogelijkheid om bezoekers goed te informeren. Denk dan bijvoorbeeld aan het toeristenseizoen 2022 en de jaren daarna. Maar ook voor evenementen werkt het goed." De zuilen staan er nog tot in ieder geval eind augustus.

 | Harm Seubring / LGLD

 | Harm Seubring / LGLD

 | LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.