Omstreden Daly Plastics reageert: 'plastic zal niet meer in de IJssel belanden'

Omstreden Daly Plastics reageert: 'plastic zal niet meer in de IJssel belanden'

Na een lange radiostilte heeft het Zutphense Daly Plastics eindelijk gereageerd op de milieuverontreiniging die ze veroorzaken. De gemeenteraad heeft besloten dat het bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor de plastic korrels die in de IJssel beland zijn.

Vorig jaar werd het bedrijf op de vingers getikt voor het 'lekken' van de zogenoemde nurdles. Toen namen ze maatregelen, maar die waren niet goed genoeg. Er kwam nog steeds plastic in de IJssel terecht. De Zutphense PvdA-fractie stelde hier vorige maand vragen over.

Directeur Peter Daalder hield lang zijn lippen stijf op elkaar, maar is eindelijk met een reactie gekomen. "We zijn enorm geschrokken toen bekend werd dat er plastic korrels in de IJssel waren aangetroffen", vertelt hij. Ze hebben in overleg met de Omgevingsdienst Achterhoek maatregelen genomen om te voorkomen dat plastic korrels, zoals de gemeenteraad ze opgedragen heeft.

Straatkolken

"We hebben onze riolering helemaal gereinigd en korven geplaatst in de straatkolken zodat eventueel wegwaaiende korrels niet meer in het afvoerwater terecht komen. Deze korven zijn genummerd en worden wekelijks schoongemaakt. Tegelijkertijd registreren we of en zo ja hoeveel korrels er in welke korven zitten", legt de directeur uit. Daarnaast zeggen voor ruim 150.000 euro andere maatregelen genomen te hebben, volgens op schrift gestelde protocollen.

Toch kan de directeur het niet laten met het vingertje naar andere bedrijven te wijzen. "Ook stroomopwaarts worden korrels gevonden in de IJssel. Die kunnen dus niet van ons zijn. Als alle collegabedrijven die ofwel aan de IJssel liggen of op het achterland via afwatering op de rivier uitkomen, ook maatregelen nemen en we regelmatig watermonsters nemen, kunnen we hopelijk het verschil meten. Het kan ook zijn dat het bijvoorbeeld vanuit Duitsland wordt meegevoerd. Dat weten we alleen door nauwkeurig te meten." Ook hopen ze dat het Waterschap Rijn & IJssel een rol wil spelen in de aanpak.

Of de directeur een hekel aan de IJssel heeft? Zeker niet, beklemtoont hij. "Ik wandel graag met mijn vrouw langs deze prachtige rivier. Mij is er alles aan gelegen om dit gezamenlijk op te lossen."

 | Jesse Sprikkelman / LGLD

 | Jesse Sprikkelman / LGLD

De straatkolken. | PR
De straatkolken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.