Idealist moet deeltuin op Zutphens industrieterrein weghalen
De leeggehaalde tuin.

Idealist moet deeltuin op Zutphens industrieterrein weghalen

Idealist en activist Henk Koskamp zag het helemaal zitten: een tuin op braakliggend terrein aan de Coenensparkstraat in Zutphen zodat mensen hier hun eigen producten kunnen creëren. Het project was echter van korte duur. Hij heeft alles weer moeten weghalen van de gemeente.

"De gemeente heeft mij gevraagd alles weg te halen, dus dat heb ik gedaan", legt Koskamp uit. "Dit heb ik netjes gedaan. Het is jammer, maar ik begin wel weer een nieuw project." Hij vond zijn plan zelf ook iets te ambitieus. "Ik wilde er een sociaal maatschappelijk project van maken. Maar dat is toch een stuk lastiger dan ik dacht. Het is moeilijk om mensen in een penibele situatie te helpen, dat is toch niet voor mij weggelegd."

De gemeente was op de hoogte van de deeltuin. "We hebben dit even aangekeken en daarna met hem afspraken gemaakt over onder welke voorwaarden we dit tijdelijk hier toestaan. Toen bleek dat hij niet aan de voorwaarden voldeed, hebben we opnieuw contact gezocht, gemeld dat hij zich aan de afspraken moet houden en dat we dit zouden gaan controleren en desnoods ook handhaven. Bij die controle bleek dat er nog altijd niet op een goede manier met de omgeving en afspraken werd omgegaan", legt Anniek Neve, woordvoerder van de gemeente, uit.

Bedrijfsbestemming

Om deze reden hebben ze besloten de gedoogsituatiete beëindigen. Koskamp heeft al zijn spullen, waaronder een tent met een zithoek, weggehaald. Binnenkort zal het terrein weer volledig platgemaakt worden. Er waren paden, tuintjes en hoekjes gecreëerd. De woordvoerder: "Dit terrein was en is bedoeld voor de verkoop, er zit zoals gezegd een bedrijfsbestemming op."

Lees verder onder de foto...

Henk Koskamp (links) toen hij zijn tuin net opende. | Jesse Sprikkelman / LGLD
Henk Koskamp (links) toen hij zijn tuin net opende.

De idealist doet van alles om de samenleving en het milieu te kunnen helpen. "Ik ga ergens anders weer verder. En er zijn veel plantjes en kruiden gepland op het stuk grond. Die zullen allemaal gaan groeien dit voorjaar, zo gebeurt er toch nog iets met het terrein." Hij wijst naar het stuk braakliggend terrein aan de andere kant van de weg, waar een bijenhotel staat. "Ik hoop dat de gemeente door mij inziet dat alle braakliggende terreinen prima benut kunnen worden voor de biodiversiteit."

Verslaggever Harm Seubring sprak met Koskamp na de opening van zijn tuin...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.